Niz razloga

Sporna odluka RAK-a može ugroziti cijeli proces digitalizacije

21:06, 11.02.2019.
Izvor: klix.ba
Thumbnail
Proces digitalizacije u BiH ponovo se našao u problemu, a prema mišljenju ekspertskog tima Јavnih RTV servisa, prouzrokovao ga je RAK, odnosno Savjet Regulatorne agencije za komunikaciju.

U pismu Ministarstvu komunikacija i transporta BiH, ekspertski tim Јavnih RTV servisa iznosi niz razloga koji, prema njihovom mišljenju, nevažećim čine posljednje bitne odluke Savjeta RAK-a.

"Pravilo i odluka koje je donio Savjet RAK-a, a koji je u tehničkom mandatu već godinu i po, nije trebalo da budu doneseni. Mi sa tri javna servisa smo u avgustu prošle godine uputili primjedbe na dato pravilo, a nijedna nije uzeta u obzir. To je pravilo u suprotnosti sa Strategijom o digitalizaciji koju je usvojio Savjet ministara, u suprotnosti sa Odlukom o izmjeni i dopuni strategije i u suprotnosti sa Odlukom RAK-a o dodjeli multipleksa", rekao je Zdravko Šavija, rukovodilac ekspertskog tima Јavnih RTV servisa.

Thumbnail

Multipleks je uređaj koji pakuje više TV programa u jedan transportni strim. Multipleks A emituje osam programa, B emituje 16 programa i u njega se ulazi u drugoj fazi Strategije digitalizacije. Kako Šavija kaže, prema odluci Savjeta ministara i tenderska dokumentacija trenutno se prilagođava drugoj ili B fazi. Svi privatni i komercijalni programi mogli bi da uđu u multipleks A i B.

"Izmjena i dopuna strategije iz 2016. godine podrazumijeva da se multipleks A i B dodjeljuje i javnim i komercijalnim stanicama. A ovim pravilom RAK-a dodjeljuje se multipleks C i sada su tu tri multipleksa. Mi smo samo jednu fazu završili i sada ulazimo u drugu fazu. Ova tri multipleksa ne mogu biti popunjena, jer u BiH postoje tri javna servisa i 40-ak privatnih stanica. I sada smo u situaciji da u A i B imamo tri javna servisa, a u C pet komercijalnih kanala koji imaju nacionalnu frekvenciju. Takođe, multipleks C se ne može aktivirati prije završetka analognog emitovanja, a toga nema dok servisi ne završe digitalizaciju. Zato je ovo dovođenje u zabludu pravnih lica koji će konkurisati na neki javni poziv. Ne može se raditi protiv odluka Savjeta ministara i ne može Savjet RAK-a biti iznad njih", objašnjava Šavija.

Thumbnail

Јavni RTV servisi traže da se proces nastavi, da se okončaju druga i treća faza. Takođe, kaže Šavija, Ministarstvo komunikacija i transporta vodi posao za multipleks A i B, i tako nema smisla da RAK vodi multipleks C.

Vlada Republike Srpske će u četvrtak odlučivati o odluci Savjeta RAK-a.

"Ne može se nekim pravilom donijeti dokument kojim se vrši raspodjela državnog dobra. Mi iz javnih servisa ne želimo da učestvujemo u tome. Ovaj će problem biti na sjednici Vlade Republike Srpske. Ne može niko sebi uzeti za pravo da 49 odsto pokrivenosti države frekvencijama, odnosno ono šta se odnosni na Republiku Srpsku, dijeli po svom nahođenju. Јa ne mogu prejudicirati šta će Vlada zaključiti, ali mislim da će Vlada donijeti odluke u cilju zaštite frekventnog spektra. Digitalizacija je sada u jako lošoj situaciji", zaključio je Šavija.