Načelnik bi je "najradije srušio"

Sporan konkurs u Narodnoj biblioteci u Šipovu

  • 22.07.2018. 19:46

Stanka Džebo, demobilisani borac VRS prve kategorije, žali se na direktora Narodne bilioteke u Šipovu za koga tvrdi da nije ispoštovao zakon tokom konkursa za prijem u radni odnos čistačiće u toj ustanovi kulture. Kaže - iako je imala preporuke Ministarstva rada i boračko invalidske zaštite, posao je dobila žena koja je već bila zaposlena u jednom trgovačkom lancu i čiji muž, takođe, radi. 

Dok direktor biblioteke poručuje da je sve uradio po zakonu, ali ne želi da stane pred kamereu, Stanka pojašnjava da je bez posla, kao i njeno troje djece, dok je muž srčani bolesnik. Žive kao podstanari, a jedina primanja su 218 maraka suprugove invalidske penzije. 

"Ja sam isti dan nazvala inspekciju u Banjaluci. Zamolila sam ih samo da zapišu ime i prezime žene koja ce biti primljena. Znaći, u 11 intervju, a 10 do 12 ja sam već njima rekla da ce ona biti primljena, što se ispostavilo i tačnim", priča Stanka.

Iz Ministarstva rada poručuju da prvi korak po prijavi Stanke Džebo treba da napravi inspekcija rada. Ako se utvrdi nepravilnost, ministarstvo će da reaguje. Načelnik opštine kaže da je, u šipovackoj biblioteci, mnogo nejasnoća. 

"Tolika je frka oko te biblioteke da mi dođe da je srušim. Jer ti ljudi svi misle da načelnik ima veze sa tim. A prema Zakonu o upravi i lokalnoj samoupravi, zakonom o ministarskim i vladinim organizacijama i javnim ustanovama ministar isključivo odreduje ko ce biti primljen u javnu ustanovu Narodna Biblioteka Šipovo", kaže Milan Kovač, načelnik opštine Šipovo.

Iz Ministarstva prosvjete stiže odgovor - nadležnost, kažu, ipak nije njihova.

"Konkursna procedura i prijem radnika u narodnim bibliotekama u RS nije u nadležnosti Ministarstva prosvjete i kulture RS. Procedura raspisivanja konkursa, kao i prijem radnika u narodnim bibliotekama u RS je u iskljucivoj nadležnosti direktora biblioteke", kažu iz ministarstva.

Dok se odgovornosti i nadležnosti prebacuju, na radnom mjestu čistačice u biblioteci u Šipovu još niko nije počeo da radi.

Тагови:
  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.