Šamac

Spomen ploča srpskim dobrovoljcima u Velikom ratu

  • 09.12.2018. 14:20

U Obudovcu kod Šamca, danas je otkrivena spomen-ploča za 98 srpskih dobrovoljaca sa područja Šamca u Prvom svjetskom ratu.

Otkrivanju spomen-ploče prisustvovao je ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović, koji je rekao da su srpski dobrovoljci sa ovog područja dali ogroman doprinos oslobađanju srpskih prostora od agresije Njemačke, Austrougarske, Italije, Bugarske i drugih u Velikom ratu.

"Ovim pokazujemo neizmjernu zahvalnost i ljubav prema tim ljudima. Neka im je vječna slava i veliko hvala za ono što su uradili, i njima i svim patriotama koji su dali svoje živote za oslobađanje srpskih prostora i za srpske države", rekao je Savanović.

On je ukazao da su očekivanja naroda sa ovog prostora iznevjerena kada je nakon turske vladavine ovo područje potpalo pod austrougarsku vlast, iako su očekivali da će se pridružiti Srbiji i Crnoj Gori, koje su tada dobile državnost, ali to se, nažalost, nije desilo.

"Odlukom Berlinskog kongresa 1878. godine prostor BiH potpao je pod Austrougarsku vlast i tada je nastala druga odiseja srpskog naroda poslije turske vladavine", rekao je Savanović.

Načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević kaže da mu je čast da prisustvuje događaju kojim se narod Posavine i Šamca odužuje srpskim dobrovoljcima koji su dali svoje živote za jedinstvo i ideju da svi Srbi žive u jednoj državi.

"Riječ je o 98 srpskih dobrovoljaca iz skoro svih mjesnih zajednica sa područja opštine Šamac. Posebno mi je drago što se ova spomen-ploča nalazi u kompleksu u Obudovcu gdje su podignuti spomenici od perioda srpskih buna, Prvog i Drugog svjetskog rata do posljednjeg otadžbinskog rata", rekao je Milićević.

On je dodao da spomen-ploča govori da je narod Obudovca i Posavine podnosio vlastite žrtve radi jedinstva srpskog naroda.

Stevo Nikolić iz Obudovca, potomak srpskog dobrovoljca Mitra Nikolić koji je poginuo kada je imao 22 godine, kaže da je ponosan na svoga djeda koji je iz Bosne pobjegao u Srbiju, priključio se srpskoj vojsci, gdje je i poginuo.

Na spomen-ploču vijence su položili predstavnici opštine Šamac i okolnih opština, Boračke organizacije Šamac, Udruženja potomaka dobrovoljaca 1912-1918. iz Beograda, Bijeljine, Banjaluke, Modriče, Brčkog i drugi.

Nakon otkrivanja spomen-ploče služen je parastos, a u crkvi Uspenja Presvete Bogorodice zaupokojena liturgija.

Sredstva za izgradnju spomen-ploče obezbijedilo je resorno ministarstvo, opština Šamac, privrednici sa područja opštine i potomci srpskih dobrovoljaca.

Тагови: