Civilna zaštita

Specijalizovane jedinice u pripravnosti

  • 11.05.2019. 15:35

Republička uprava Civilne zaštite uvela je pojačan režim rada zbog najavljenih padavina u Republici Srpskoj, a u stanju pripravnosti su specijalizovane jedinice za spašavanje na vodi i pod vodom i sa pumpama velikog kapaciteta, rekao je Srni portparol Uprave Željko Stojanović.

"U Republici Srpskoj je maksimalna mobilnost", istakao je Stojanović. 

Stojanović je naveo da se, prema najavama meteorologa, vlažni talas koji donosi kišu očekuje večeras u Republici Srpskoj. 

"Naše jedinice su od 8. maja stavljene u stanje pojačanog režima rada po nalogu direktora Republičke uprave Civilne zaštite Mile Međeda, pogotovo kada je u pitanju osmatranje i javljenje, te koordinacija sa ostalim insitucijama poput Voda Republike Srpske, Elektroprivrede, sportskim kolektivima i organizacijama koje se bave zaštitom i spasavanjem", objasnio je Stojanović. 

Stojanović je podsjetio da je 8. maja upućeno cirkularno pismo lokalnim strukturama civilne zaštite u kojem im je skrenuta pažnja na zakonske obaveze i dužnosti u smislu praćenja vodotoka, te preduzimanje mjera i aktivnosti na zaštiti od poplave. 

On je podsjetio da je Vlada Srpske juče formirala četveročlani tim, čiji je zadatak da prati situaciju usljed najavljenih obilnih kišnih padavina. 

Na sjeveru Republike Srpske u naredna dva dana očekuje se do 130 litara kiše po metru kvadratnom, na krajnjem sjeverozapadu oko 110 litara, a u Posavini i Semberiji između 60 i 90 litara po metru kvadratnom, rečeno je Srni u Republičkom hidrometeorološkom zavodu. 

Na jugozapadu Srpske očekuje se da padne oko 70 litara, na jugu od 30 do 60 litara, a u centralnim krajevima od 20 do 40 litara po metru kvadratnom. 

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    'Емисија: Бизнис клуб

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.