Opasna i rizična profesija

Socijalni radnici traže status službenog lica

  • 14.11.2019. 19:02

Socijalni rad je postao opasna i rizična profesija, ali mi svoj posao radimo časno i pošteno. Mi ne možemo biti dežurni krivci, ne želimo da završavamo na smrtovnicama i stranicama crne hronike. Tražimo da nam bude dodjeljen status službenog lica, poručili su radnici Centra za socijalni rad Banja Luka, poslije jučerašnjeg  fizičkog napada u prostorijama centra.

Iz Okružnog javnog tužilaštva, na naš upit, odgovaraju da je lice  koje je fizički napalo radnika centra za socijalni rad smješteno u bolničku ustanovu.

Svakodnevno se susrećemo sa prijetnjama, psovanjem, vrijeđanjem, juče je situacija eskalirala - poručuju iz Centra za socijalni rad.

"Trenutno mimo ovog slučaja u našem centru za socijalni rad u Banjaluci imamo dvije koleginice kojima se redovno prijeti. Imamo jednu koleginicu kojoj prijeti lice koje je na izdržavanju zatvorske kazne koje kaže čim izađe iz zatvora da će je ubiti. I on je u stanju to da uradi, a nas niko ne štiti, nju niko ne štiti", kaže Bojan Arula.

"Mi jednostavno ne možemo da damo informaciju, odgovaramo za to, ako bilo koju informaciju damo o subjektima koji se nalaze ovde i koji su u procesu bilo kojem. Onda izgleda da mi nešto nećemo da kažemo, da krijemo, a u stvari mi ne možemo da kažemo", kaže Irena Joldžić, direktor Centra za socijalni rad Banjaluka.
  
Pod pritiskom smo 20.000 korisnika, rokova, nadzora i kontrola sa lokalnog i republičkog nivoa, a korisnici koji su nezadovoljni zakonskim rješenjima, zvaničnim  proceudrama i postupcima, koje smo mi obavezni da sprovodimo, a svoj bijes i nezadovoljstvo iskaljuju na nama kažu radnici centra. U porastu je broj slučajeva nasilja u porodici,godišnje i do 200 bude u našim rukama, a nama posao otežavaju sudovi i tužilaštvo, žale se radnici. 

"Mjera udaljenja nasilnika iz stana i zabrana pristupa do mjesec dana, može biti pet dana, sedam, 15 dana. Izriče je sud na prijedlog žrtve, posredstvom policije, i dužan ju je izreći u roku od 24h. Mi to, ja radim ovdje 12 godina, nismo doživjeli i vidjeli nikad. Apelujem  da se obratite tužilaštvu i pitate, u kojim slučajevima, vezano za nasilje u porodici je tužialc predložio, produženje mjere pritvora, produženje mjere pritvora?", poručuje Marija Jakovljević, psiholog.

"Ja ću vam navesti samo nekoliko kategorija građana sa kojima radimo: nasilnici, alkoholičari, narkomani, osuđena lica, lica sa poremećajem u mentalnom zdravlju, psihopate, sociopate i mnogi drugi", poručuje Bojan Zec, predsjednik Sindikalne organizacije Centra za socijalni rad.  

Radnici traže i da zbog jučerašnjeg incidenta u ovom centru, fizičku i tehničku zaštitu radnika treba podići na viši nivo. I to uvođenjem fizičkog obezbjeđenja sa proširenim ovlaštenjima, kao i  detaljne preglede na ulazima detektorima metala.