Još nemamo opšti kolektivni ugovor

Socijalni partneri bez dogovora o najnižem regresu

  • 24.08.2018. 19:13

Još nemamo opšti kolektivni ugovor, jer ne možemo da se dogovorimo oko iznosa regresa - poručila je danas Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata. Socijalni partneri su se dogovorili o, kako kažu, skoro svim drugim stavkama novog ugovora.

"Pozivam Uniju udruženja poslodavaca i pozivam Vladu RS da utvrdimo da je najmanji iznos regresa za Republiku Srpsku, za radnika koji može poslodavac da isplati, upravo taj neoporezivi dio - 300 KM", kaže Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata RS.

Poslodavci rezonuju - regres je socijalna kategorija, i zbog toga ne bi smio biti oporezovan. Ako i na to budemo plaćali porez, onda to više nije regres, nego plata - ocjenjuje prvi čovjek Unije udruženja poslodavaca.

"Unija udruženja poslodavaca je predlagala i veću cifru izdvajanja za regres, ali dajte da iznos regresa ne bude oporezovan, da nema poreza i doprinosa na taj dio. Kažu - biće zloupotreba. Pa postoje kontrolni organi, i nije teško to kontrolisati onome ko to stvarno želi da kontroliše", kaže Dragutin Škrebić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS.

Prethodnih mjeseci su sve tri strane značajno približile stavove, smatra ministar rada. Ipak, očekuje da će krovni dokument za zaštitu radničkih prava sačekati sljedeću godinu, i novu izvršnu vlast.

"Poslije ovih izbora ćemo doći u situaciju da ćemo potpisati taj Opšti kolektivni ugovor. Sve one neusaglašenosti kojima smo se bavili svih ovih mjeseci i godina ćemo dovesti do kraja, zato što je sazrela svijest i kod nas i kod ljudi koje predstavljamo da moramo ići ka rješenjima koja podižu standard ljudi", rekao je Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS.

Sjednica Predsjedništva Saveza sindikata, sazvana je u Banji Vrućici povodom 26 godina djelovanja sindikata. Osim Opšteg kolektivnog ugovora, socijalni partneri su razgovarali o izmjenama Zakona o radu, koje će takođe čekati novu Vladu i novi saziv parlamenta.

Тагови:
  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник