Dali živote za svoj grad

Soba sjećanja i tuge, ali i najvećeg ponosa: Osveštana Spomen soba u Trebinju

  • 01.10.2019. 20:03

Soba sjećanja i tuge, ali i najvećeg ponosa od danas se nalazi u srcu Trebinja. U obliku suze napravljena je i osveštana nova Spomen soba, a u njoj slike 285 hrabrih trebinjskih boraca koji su dali živote za svoj grad.

Njihovi najbliži i danas neutješni.

"Izgubila sam sina, iza njega ništa ostalo nije, nije bio oženjen. Ali hvala, hvala im što su ovo sagradili", kaže Saveta Miladinović, majka poginulog borca. 

"Ovo je kažu soba sjećanja i nezaborava. Jeste jeste, ja ću brzo k njemu, ali da se djeca i unučad sjećaju gdje im djed i otac", rekla je Mara Škrivan, supruga poginulog borca.

"Tužno se osjećam, ali i ponosno", Vidosava Lučić, majka poginulog borca.

Ponosni su i njihovi saborci. Teške dane proteklog rata kažu ne mogu zaboraviti. Kada je imao 16 godina Ilija je umjesto đačke torbe na leđa stavio pušku i krenuo u odbranu otadžbine.

"Školu sam napustio u drugom razredu srednje i otišao sam u dobrovoljce i obišao sam sva ratišta širom BiH i Republike Srpske", kaže Ilija Mastilović, borac Trebinjske brigade.

1.oktobar '91.  najtužniji je dan za Trebinje, tada je ovaj grad napanut, a borba je trajala godinama. Trebinjska brigada je na crtu stala višestruko jačem neprijatelju.

"Trebinjska brigada ima jednu specifičnost, to je jedina brigada koja se branila od države i odbranila od države. Sve elitne jedinice hrvatske vojske su dolazile ovdje", rekao je Dejan Bodiroga, predsjednik BO Trebinje.

Rat je davno završen, ali borba traje i 28 godina poslije. Najveća borba i danas se vodi za istinu o proteklom ratu kaže prvi čovjek boraca Srpske.

"Mi moramo u narednom periodu da se vrlo ozbiljno, i kao organizacija ali i kao društvo i sve republičke institucije  da se uključimo kako bi istinu o našem Odbrambeno-otadžbinskom ratu odbranili po ko zna koju put", kaže Milomir Savčić, predsjednik BORS-a.

Za izgradnju spomen sobe Grad Trebinje je izdvoio je 300.000 maraka. 

"Da se sjetimo tih ljudi koji su stvarali Republiku Srpsku da nam budu uvijek tu prisutni da nas opominju, kao što su oni bili složni u ratu tako da i mi budemo složni u miru, da gradimo da se djelima dokazujemo", kaže Marko Ćurić, gradonačelnik Trebinja.

Parastos je sa sveštenstvom služio vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije. Brojne delegacije položile su vijence na spomenik braniocima Trebinja

Тагови: