Odluka Senata Univerziteta

Smijenjen Luka Kecman

10:20, 03.10.2019.
Izvor: ATV
Thumbnail
Prorektor za materijalne i kadrovske resurse Univerziteta u Banjaluci Luka Kecman razriješen je dužnosti danas na vanrednoj sjednici Senata Univerziteta nakon što je objavljen snimak na kojem govori, između ostalog, da studenti s hendikepom iziskuju velike troškove i da ima loša iskustva s njima.

Iz Univerziteta u Banjaluci je saopšteno da su za smjenu Kecmana glasala 23 člana, protiv su bila dva, a jedan član Senata bio je uzdržan.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin rekao je da je razrješenje Kecmana, koji je i profesor na Akademiji umjetnosti, bila jedina tačka dnevnog reda vanredne sjednice Senata.

"Članovi Senata su i danas pokazali odgovornost i akademski nivo u odlučivanju i dali mi puno povjerenje kao predlagaču takve odluke. Članovi Senata su ogromnom većinom glasova odlučili da razriješe prorektora Kecmana", rekao je Gajanin novinarima u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, rukovodio se time da nastavnici i saradnici koji imaju bilo kakvu mrlju u karijeri ne mogu biti u rukovodstvu Univerziteta.

"To je razlog zbog kojeg sam sazvao današnju vanrednu sjednicu Senata i zahvaljaujem akademskoj zajednici i članovima Senata na ogromnoj podršci. Senat je pokazao da je najviše akademsko tijelo", rekao je Gajanin.

On je istakao da je Kecman prije ovog slučaja radio za dobrobit Univerziteta i maksimalno se zalagao za podizanje njegovog ugleda.

"Međutim, u posljednjih nekoliko mjeseci njegove aktivnosti su narušavale ugled Univerziteta, a pogotovo posljednje činjenice koje su objavili mediji i koje su stigle na adresu Univerziteta ne dozvoljavaju više angažman takvih nastavnika, odnosno saradnika koji imaju takvu hipoteku i profesionalnoj, odnosno akademskoj karijeri", naglasio je Gajanin.

On je podsjetio da su mediji izvještavali o brojnim problemima u Kecmanovoj akademskoj karijeri, odnosno lošem postupanju prema studentima i nepromišljenim izjavama, te da su protiv njega vođeni brojni disciplinski postupci i podnesena prijava za uzimanje mita.

"Do sljedeće sjednice Senata u oktobru izvršiću konsultacije sa članovima svog tima i na sljedećoj sjednici Senata imanovati prorektora koji će obavljati časno tu funkciju i koji ispunjava sve moralne kriterijume za tu poziciju", naglasio je Gajanin.

Na snimku, koji su studenti proslijedili medijima, čuje se da Kecman govori o slijepom studentu i nagluvoj studentkinji i odvijanju njihove nastave.