Zavod za zapošljavanje

Smanjuje se broj nezaposlenih u Srpskoj

  • 05.12.2018. 19:35

Smanjuje se broj nezaposlenih u Republici Srpskoj. Za prvih deset mjeseci ove godine oko 4700 trgovaca, 2400 ugostitelja, ali i 1200 ekonomista našlo je svoje radno mjesto. U septembru, kada je zaposlen najveći broj radnika, dominirali su oni sa visokom stručnom spremom. Od ukupno 4800 zaposlenih, njih je bilo više od 1600, pokazuju podaci Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske. 

"Vezano za broj lica koja su zaposlena sa evidencija Zavoda bilježimo porast. Gledajući vremenski period 2015, 2016. i 2017. godine i gledajući uporedo tabele govorimo o porastu od oko 4600 lica koji su zaposleni u odnosu od 2015 do 2017. godine, znači 4600 lica je više zaposleno sa evidencije Zavoda za zapošljavanje," rekao je Mladen Vrećo, Zavod za zapošljavanje RS. 

Rad u sivoj zoni ograničava realan uvid u tačan broj zaposlenih i nezaposlenih u Srpskoj, kaže Saša Trivić iz Unije udruženja poslodavaca. Tvrdi da je broj nezaposlenih mnogo manji od broja ljudi koji se trenutno nalaze na birou. 

"Mislim da u idućoj godini dolazi novi zakon koji će razdvojiti aktivne i pasivne tražioce posla i, po našim procjenama, ima sigurno bar 50 odsto radnika koji se danas vode kao nazposleni, a u ustvari zaposleno su negdje u sivoj zoni," kaže Saša Trivić iz Unije udruženja poslodavaca RS. 

Prema podacima biroa, sa trećim stepenom stručne spreme najviše je nezaposlenih metalaca, trgovaca i mehaničara. Broj ekonomista, mehaničara i gimnazijalaca sa četvrtim stepenom stručne spreme prednjači na birou u odnosu na ostale struke. Ekonomisti, pravnici i pedagozi sa fakultetskom diplomom posao u svojoj struci pronalaze teže od ostalih fakultetski obrazovanih ljudi, pokazuju podaci.

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина