Još ima dužnika

Smanjena dugovanja opština Domu Rada Vranješević

  • 16.07.2018. 19:35

Dugovanja opština Domu Rada Vranješević su nešto manja nego u ranijem periodu. Konačno je taj iznos manji od 200. 000 maraka.

Ipak na vrhu liste dužnika su i dalje iste opštine podaci su Uprave Doma. Gradiška, Srbac i Kozarska Dubica ukupno duguju oko 128. 000 maraka. Iz srbačke opštine objašnjavaju da obaveze i 2018.godine izmiruju redovno, ali problem i dalje prave ranija dugovanja. Kažu da su ovih dana u pregovorima sa Domom za nezbrinuti djecu, da bi se i za ranije dugove pronašlo rješenje.

 “Ovih dana se priprema sporazum, sa Domom i na taj način trebalo bi biti sanirana ta zaostala dugovanja. To se moglo učiniti i ranije da nisu bila dugovanja iz 2014.i 2015.godine, i iz tog razloga bilo je teško sanirati sve do današnjeg dana”, rekao je Dejan Jovičić, portparol opštine Srbac.

Na isti način dug pravdaju i u Gradišci koja je na vrhu liste dužnika.Tekući dug se sanira na vrijeme ali protekli period i dalje pravi problem, kaže direktor Centra za socijalni rad.

 “Centar za socijalni rad Gradiška  je u trezorskom sistemu poslovanja, tako da mi kad obradimo račune pošaljemo u trezor opštini onda se dinamika plaćanja određuje u trezoru opštine, nastojaćemo da to što prije prevaziđemo”, rekao je  Rade Cumbo, direktor Centra za socijalni rad Gradiška.

Ovaj problem prevazišle su Banjaluka, Laktaši, Derventa, Prijedor, Prnjavor, ali i Istočna Ilidža. To su gradovi i opštine koje su svoja dugovanja svele na nulu. Iz banjalučke gradske upave kažu da su uspjeli jer je zamjenik direktora Doma ujedno i gradski odbrnik pa na uplatama i te kako insistira.

 “Sve i da hoćemo ne bi mogli da kažemo da tu štekamo, iz razloga što je pomoćnik direktora i odbornik u Gradskoj upravi i onda on odmah čim stigne ta tranša on stvara pritisak, da se ta sredstva prebace tako da smo  isčistili te obaveze prema Domu Rada Vranješević”, rekao je Srđan Amidžić,  zamjenik gradonačelnika Banjaluke.

Dom Rada Vranješević ima problem zbog dugovanja opština već nekoliko godina. Mada prema podacima zaključno sa 30.junom ta slika koliko toliko ide na bolje. Prema odluci Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, opštine su dužne da mjesečno uplaćuju 650 maraka za smještaj djece koja su u domu. Ipak, neke opštine su godinama propuštale da izdvoje novac u ove svrhe.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.