Zločin bez kazne

Služen pomen za ubijene srpske civile iz Zagona

  • 05.07.2019. 19:08

Tačno 27 godina Milka Kovačić čeka bar da sahrani kosti svoga supruga. Najviše je, kaže, boli što ne može da posjeti njegov grob. Božidar Kovačić iz Zagona nestao je u napadu muslimanskih oružanih snaga iz Srebrenice i susjednih sela kada su ubili 15 srpskih civila. 

"Devedesetdruge je Božidar nestao, i djeca mala su znala da je učitelj, tako da bi stvarno bilo fer da dobijem te posmrtne ostatke," rekla je Kovačevićeva. 

Nije Milka jedina tog dana ostala bez bližnjeg. Tatomiru Gvozdenoviću ubili su sestru Radu.

"Poginula mi je sestra, kasnije i otac, stric, djed. Izginulo je dosta mještana, većinom civili. Sve popaljeno izgorjelo, protjerani smo 1992. godine, 5. jula," kaže Gvozdenović.

Tog dana ubijeni su i petogodišnji Vladimir Gajić i 90-ogodišnja Mara Božić. Poginulima svake godine njihovi voljeni odaju poštu, prisluživanjem svijeća i polaganjem cvijeća uz centralni spomen-krst na gradskom groblju u Bratuncu. To što još niko nije odgovarao za stravičan masakr, predsjednik Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Bratunac, Radojka Filipović, kaže da je samo dokaz da tužioci  opstruišu ovaj, kao i još nekoliko predmeta koji se odnose na ratne zločine nad Srbima na području Bratunca. 

"Po državnoj strategiji predmet je trebalo da bude procesuiran do kraja 2015. godine. Istrage su rađene 2014. godine, ali evo pet godina poslije toga mi još nemamo tužilačku odluku. Postavlja se pitanje šta je sa tim predmetom, kao i svim ostalim koji se nalaze u Tužilaštvu, kao i svim koji se nalaze tamo," rekla je Filipovićeva. 

Napadi na Zagone nastavili su se sve do Petrovdana 1992. godine, kada su muslimanske snage težište napada prebacile na srpska sela istočno od Srebrenice. Tada su počinili zločine nad srpskim stanovništvom u Zalazju, Sasama, Biljači i još nekim zaseocima, koje su potpuno uništile. U Gornjim Zagonima još nisu obnovljene sve kuće, a u selu živi svega desetak ljudi.

Тагови:
  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм