Služen pomen za patrijarha Irineja u Solunu

13:12, 21.11.2020.
U manastiru svete Teodore u Solunu danas je služen pomen blaženopočivšem patrijarhu srpskom Irineju.

"Sveta Trojice Bože naš, 

Primi dušu vjernoga sluge Svoga novoprestavljenog arhiepiskopa pećkog,
mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog g.g. Irineja. 

Nepokolebljivog junaka za sveto srpsko Кosovo i nasljednika na tronu Svetoga Save Prvoga Arhiepiskopa svih srpskih i primorskih zemalja. Oca i učitelja našega, da “Sve što je silom uzeto kad tad biće opet vraćeno”. 

Bože milostivi nagradi ga da se i on udostoji služuti Nebesku Liturgiju pored svojih velikih prethodnika Svetoga Save Prvog Arhiepiskopa Srpskog, Svetoga Patrijarha Pavla i svih svetih roda našega, Tebi kome pripada slava i čast u sve vjekove vjekova. Amin !

Vječni pomen 45-om poglavaru Srpske pravoslavne crkve i duhovnom ocu cijelokupnog srpskog roda kako u Srbiji tako i u dijaspori. Punih 60 godina svoga života je posvetio Bogu i rodu svojeme, posljednjih 10 godina je nosio naj teži krst na svojim leđima - Patrijaraško služenje. Njegovo ravno apostolsko služenje je značilo raspeće radi svoga naroda u ova teška i ne prosta vremena, kako i često raspeće od samoga svoga narod. Njegova Svetost je u svemu dijelio sudbu svoga naroda pa i do svoje tjelesne smrti. 

Pomolimo se svi braćo i sestre za našeg Svetog Patriarha Irineja, neka mu Bogu podari Vječnaja Pamjat", rekao je arhimandrit Sergije Puškar, klirik Srednje Zapadno-Američke i Novogračaničke eparhije.