Zvornik

Služen pomen i položeni vijenci za borce poginule u Odbrambeno-otadžbinskom ratu

  • 09.04.2019. 16:11

Skoro 600 pripadnika zvorničke brigade i pripadnika tamošnje policije, izgubilo je život u proteklom ratu, ranjenih je bilo više od 700, a 32 borca vojske Republike Srpske još uvijek se vode kao nestali.

Iz Gradske boračke organizacije Zvornik kažu da nisu zadovoljni radom Tužilaštva BiH.

"Mislim da je to sve teško zato što se vrše opstrukcije. Nažalost, mi svi pripadamo Sarajevu, centru, koji to radi. Trebalo bi se pozabaviti time, ali i oni koji znaju neće da kažu. Loš je rad tužilaštva", kaže Lazar Ristić, predsjednik Gradske boračke organizacije Zvornik.

Ovo su dani sjećanja na period kada su pojedinci pomislili da Zvornik može pripasti samo njima i nikome drugom, kaže bivši komandant Zvorničke pješadijske brigade. To je bio period kada su srbi u tom gradu bili lišeni osnovnih ljudskih prava i sloboda, čulo se na pomenu.

"Zahvaljujući predviđanju, zahvaljujući ljudima koji su u to vrijeme razumjeli političku situaciju, smogli su snage da se organizuju i odbrambeno i vojno i da sve one ekstremne elemente koji su mislili da je grad njihov, protjeraju sa područja grada. Mi jesmo žestoko branili u toku rata ono štp smo uspjeli da ostvarimo u aprilu 92. godine. Vrlo kratko vrijeme posle toga formirana je Zvornička brigada koja je u slavnim danima ratovanja i vojevanja odbranila područje Zvornika, stvorila uslove za nesmetan život i rad privrede", kaže Vinko Pandurević, bivši komandant Zvorničke pješadijske brigade VRS.

Prva žrtva u Zvorniku, devetog aprila 1992. godine bila je srpska, Rade Radović, a dan poslije ubijen je zastavnik Miko Stanojević, dok je ranjeno nekoliko vojnika u zasjedi koju su organizovali muslimani iz Sapne, tadašnje zvorničke mjesne zajednice, podaci su Boračke organizacije grada Zvornika.

Тагови:
  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.