Služen parastos za 16 ubijenih Srba u Serdarima

  • 17.09.2020. 14:23

Kod spomen-obilježja u selu Serdari i na mjesnom groblju Kukavice u opštini Kotor Varoš danas je služen parastos za 16 Srba koje su na današnji dan prije 28 godina ubili pripadnici muslimanskih snaga.

Parastos za ubijene članove porodica Serdar, Tepić i Bencuz služio je protojerej Stanoja Zeljković, a vijence kod spomen-obilježja položili su predsjednik opštinske Boračke organizacije Kotor Varoš Miladin Savanović i načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan.

Njihova zajednička poruka bila je da je zločin u Serdarima jedan od najvećih i najstrašnijih jer je počinjen nad nedužnim civilima.

Savanović je rekao da žrtve ovog zločina nikada ne smiju biti zaboravljene.

"Poznato je da je znatan broj neprijateljskih vojnika učestvovao u ovom napadu, a samo jedan čovjek je procesuiran. Apelujem na one koji dijele pravdu - da to čine na osnovu činjeničnog stanja i težine zločina, odnosno da adekvatno osude zločince", poručio je Savanović.

On je podsjetio da se svake godine na istom mjestu okupljaju da bi obilježili ovaj dan.

"Svaki put je ovaj dan jednako tužan i težak, ali ovdje smo da braću i sestre ne bismo zaboravili. Onome ko ne vidi svoju prošlost - piše se loša budućnost", napomenuo je Savanović.

Sakan je istakao da nikada ne smije biti zaboravljeno ono što se 17. septembra 1992. godine dogodilo u Serdarima i da se treba sjećati žrtava, ali i svakog borca Vojske Republike Srpske.

Zločin u Serdarima jedan je od najvećih i najmonstruoznijih koji su počinjeni na području kotorvaroške opštine.

Najmlađa žrtva zločina u Serdarima imala je četiri, a najstarija 60 godina.

U napadu na Serdare u zoru 17. septembra 1992. godine ubijeni su Branko /60/, Bosiljka /53/, Јelenko /31/, Radmila /21/, Slavko /60/, Danka /54/, Drago /47/, Mirko /31/, Slaviša /22/ i Spomenka Serdar /19/, Ljubica /40/, Slobodanka /12/ i Snježana Tepić /4/, Nikola Dukić /40/, te Slavko /55/ i Slavojka Bencuz /21/.

Za zločin u Serdarima Apelaciono vijeće Suda BiH osudilo je Fikreta Planinčića na 11 godina zatvora, dok su Sead Menzil i Mirsad Vatrač oslobođeni, iako su i oni prvostepenom presudom bili osuđeni na 11, odnosno 10 godina zatvora.

Тагови: