Sljedeće sedmice odluka o proglašenju Parka prirode Una

  • 02.09.2019. 19:11

Vlada Republike Srpske trebala bi sljedeće sedmice  da donese odluku o osnivanju i proglašenju Parka prirode Una. Plan je da bude osnovana javna ustanova koja će upravljati budućim parkom prirode, a njeno sjedište biće u Novom Gradu.

Ova sugestija je data tokom javnog uvida u Prijedlog odluke o proglašenju parka prirode "Una", jer postoji dogovor načelnika Krupe na Uni, Novog Grada, Kostajnice i Kozarske Dubice o formiranju javne ustanove.

"Nije predviđeno da se sadašnji park prirode finansira iz budžeta Republike, tu se radi samo o nacionalnim parkovima. otprilike ove četiri lokalne zajednice bi trebale u svojim budžetima da obezbijede sredstva za funkcionisanje te javne ustanove. Ono što smo na neki način zamislili otprilike je da  imamo tri čuvara koji će biti na pdoručju Novog Grada, Kozraske Dubice i Kostajnice. Znači da svaki od ovih ljudi pokriva jedan dio toka", kaže Miroslav Drljača, načelnik opštine Novi Grad. 

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske 2017. godine pokrenulo je postupak proglašavanja prethodne zaštite područja rijeke Une. 

Ove aktivnosti su preduzete zbog opasnosti da će područje rijeke Une biti ozbiljno ugroženo s obzirom na planiranu izgradnju odlagališta radioaktivnog i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovska gora. Lokacija se nalazi nekoliko stotina metara od granice sa BiH, odnosno u neposrednoj blizini rijeke Una. 

Zbog bogatstva flore i faune, izmjenama i dopunama Prostornog plana Republike Srpske do 2025. godine rijeka Una je planirana za zaštitu, u kategoriji park prirode. 

Pejzažne karakteristike Une su sedra, brzaci, riječna jezera, ade,  vodopadi. Budući park prirode trebao bi da štiti nekoliko desetina vrsta  gmizavaca, vodozemac, ptica i krupnih sisara.

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    'Емисија: Бизнис клуб

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.