Slavlje apsolvenata neće izostati

  • 05.06.2021. 08:18

BANjALUKA - Studenti završnih godina javnih univerziteta u Srpskoj nisu dozvolili da im pandemija virusa korona pomrsi planove i stane na put tradicionalnom obilježavanju kraja studentskih dana, pa će idućih dana organizovati apsolventske večeri.

Predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjaluci Radovan Jalić rekao je za “Glas Srpske” da su apsolventske večeri planirane za 7, 8. i 9. jun u hotelu “Bosna”.

- Iako je godina iza nas bila teška i zbog korone nismo mogli da organizujemo najveću manifestaciju Dane studenata, obilježićemo kraj jednog važnog poglavlja u životu. Tradicionalnog okupljanja u parku “Petar Kočić” neće biti da bismo ispoštovali sve epidemiološke mjere, ali ćemo proslaviti onako kako dolikuje - kazao je Jalić.

Naglasio je da će slavlje početi u 18 časova i da, iako proslavljaju u otežanim uslovima, žele da se okupe i zajedno proslave završetak fakulteta.

- Diplomiranje ne možemo obilježiti zajedno, jer svako diplomira u nekom drugom roku. Apsolventsko veče je posljednje zajedničko druženje studenata koji su zajedno dijelili i lijepe i teške trenutke u amfiteatrima - rekao je Jalić.

Apsolventske večeri slaviće se i u Istočnom Sarajevu. Kako je za “Glas Srpske” kazao predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Uroš Bjelica, zakupili su veće ugostiteljske prostore kako bi ispoštovali sve propisane epidemiološke mjere.

- Do pandemije su svi fakulteti zajedno slavili, a sada ćemo ih razdvojiti. Fakulteti koji imaju veći broj studenata sami će slaviti u objektu, a one sa manjim brojem ćemo spajati u jednu grupu - pojasnio je Bjelica.

Kako je kazao, čini mu se da je ove godine veće interesovanje nego ranijih.

- Bila je ovo teška godina za sve stanovnike Srpske i BiH, a naročito za mlade i studente. Apsolventsko veče je jedno od najljepših večeri, ali ne smijemo zaboraviti ni zdravlje, tako da ćemo ispoštovati propisane mjere - rekao  je Bjelica, dodavši da ove proslave počinju 20. juna i trajaće do kraja mjeseca.

Srednjoškolci

Za razliku od studenata, srednjoškolci ove godine neće na maturske večeri. Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola banjalučke regije Ljuban Bajić kazao je da škole neće organizovati proslave, ali da će maturanti na svoj način obilježiti kraj školovanja.

- Učenici su se dogovorili sa svojim razrednim starješinama da na svoj način obilježe kraj školovanja. Neki će otići u kafiće, a neki u prirodu kako bi proslavili maturu - kazao je Bajić.

Predsjednica Aktiva direktora srednjih škola sarajevsko-romanijskog područja Branka Kovačević kazala je da učenici nisu bili zainteresovani za organizovane proslave maturskih večeri, ali su odjeljenja kraj godine obilježila na svoj način.

Тагови: