Poslije tri godine borbe

Slavko Mršević vraća se u školu

  • 12.04.2019. 19:16

Autistični mladić Slavko Mršević, u ponedeljak se vraća u školske klupe SŠC "Rudo" u ovom mjestu. Sa svojim razredom će proslaviti maturu, a školavanje će nastaviti ili kroz program u srednjoškolskom centru ili u Zavodu za obrazovanje odraslih.

Tako je odlučeno poslije višesatnih pregovora Slavkovih roditelja, advokata i ministra prosvjete i kulture Republike Srpske.  

"Iskoristiću pravo da kao ministar, budući da je to u najboljem interesu Slavka Mrševića, da u izuzetnim slučajevima, kada za to psotoji opravdan razlog, odborim polaganjem razlike predmeta za prvi razred zanimanja tehničar drumskog saobraćaja u ustanovi SŠC "Rudo" u Rudom. Pozivajući se na stav pomenutog zakona ministarstvo je saglasno da Slavko Mršević prisustvuje nastavi sa svojim bivšim odjljenjem IV razreda uz pratnju asistenta", istakla je Natalija Trivić, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske. 

Borba Slavka i njegovih roditelja da ga vrate u školu traje od septembra 2016. godine. Tada je izbačen, jer su u školi odbili da prilagode nastavni plan i program njegovim sposobnostima. Od borbe nisu odustali Slavkovi roditelji koji su se i sudskim putem izborili za prava svog sina. 

"Ja mislim da neće biti srećnieg čovjeka na svijetu od Slavka kad to čuje. Ja bih iskoristio priliku da se zhavalih ministarstvu i gospođi Trivić, koja kako je rekla dala sve od sebe kako bi se ovaj problme rješio. Tri godine smo vodili pravnu bitku i bili suprotstavljne strane. Ja se nadam da od danas, kako je i gospođa Trivić rekla, da ćemo biti partneri da napravimo sve u najboljem interesu Slavka", istakao je Nenad Mršević, Slavkov otac. 

Osnovni sud u Višegradu donio je presudu u Slavkovu korist i obavezao SŠC i Mnistarstvo prosvjete i kulture da mladića vrate u školu i isplate odštetu od 11 hiljada maraka. Tri godine trajala je borba Mrševića za Slavkovo pravo na školovanje.
 

Тагови:
  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.