MUP Republike Srpske

Skup "Pravda za Davida" protekao bez incidenata

  • 08.07.2018. 11:13

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske saopštilo je da je javni skup pod nazivom "Pravda za Davida" na Trgu Krajine u Banjaluci protekao bez incidenata.

U saopštenju se navodi da su pripadnici MUP-a Srpske obezbjeđivali ovaj skup, kojem je, prema njihovim procjenama, prisustvovalo između 4.000 i 5.000 građana. 

"Skupu na Trgu Krajine u Banjaluci, osim građana Republike Srpske, prisustvovali su i građani iz Federacije BiH, i to Sarajeva, Zenice i Živinica, te iz Brčko distrikta", navode iz MUP-a Srpske. 

U saopštenju se podsjeća da je ovim povodom u Ministarstvu formiran Štab akcije, koji je bio zadužen za planiranje i praćenje obezbjeđenja događaja, te da je angažovan potreban broj policijskih službenika.

Podsjećamo, glavni okružni tužilac Želimir Lepir je prije tri dana, gostujući ATV-u, u ekskluzivnom razgovoru izjavio da David Dragičević nije otet, mučen i zlostavljan.

Ta se tvrdnja, kaže, temelji na iskazu vještaka medicinske struke. Ključne činjenice su, ističe, stigle u nalazu iz Zagreba na kojem je radio tim vrhunskih stručnjaka, ali ni jedna ne ukazuje na to da je David zlostavljan.

"Ja tvrdim, da pouzdano smo utvrdili, da dječak nije otet, nije zaroboljen, nije vezan, nije mučen, nije zlostavljan. Ta tvrdnja temelji se na iskazu vještaka medicinske struke. Nema tragova vezivanja. Nikakvih tragova zlostavljanja, silovanja, vezivanja i na kraju ključni dokaz koji govori da nije otet, je tvrdnja vještaka da su povrede od pada nastale neposredno prije utopljenja. To eliminiše mogućnost da je dječak bio zarobljen i bio na nekom drugom mjestu", rekao je Lepir.