Loša oralna higijena

Škrbić: Čak 77 odsto djece od pet godina ima karijes

  • 12.07.2018. 13:17

Dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Ranko Škrbić ocijenio je da se ne pridaje dovoljna pažnja poboljšanju oralnog zdravlja koje je u Srpskoj na lošem nivou i da to najbolje ilustruju podaci da 77 odsto djece u uzrastu od pet godina već ima karijes, a u 12. godini 97,5 odsto.

Škrbić kaže da smatra da banjalučki Medicinski fakultet sa Medicinskim fakultetom u Foči, razvojem preventivnih i promotivnih programa može poboljšati lošu sliku. 

"Mi smo inicijatori ideje da se vrate stomatološke ordinacije u škole i da fakulet kontroliše i sprovodi programe", podsjetio je Škrbić. 

Dekan je upozorio da je karijes infektivna bolest, odraz nedovoljne oralne higijene i neodgovornosti. 

"Za to su najodgovodniji roditelji, jer 50 odsto djece do šeste godine ne posjeti stomatologa, odnosno, posjete stomatologa tek kada krenu u prvi razred", pojasnio je Škrbić. 

Prema njegovim riječima, sa programom prevencije mora se krenuti od nulte godine, odnosno dok se dijete još nije rodilo, jer majka, u određenim okolnostima može prenijeti bakterije bebi, a i dalje je prisutna fama kako trudnice ne smiju popravljati zube. 

Škrbić je dodao da je kao dekan angažovao studente Medicinskog fakulteta u mnogim projektima i kampanjama kako bi ciljnim grupama skrenuli pažnju o važnosti oralnog zdrvlja. 

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина