Protest građana Bihaća

Sklonite migrante sa ulica 

  • 13.08.2018. 19:15

Nisam slobodan u svom gradu, i zato sam izašao na proteste. Nekako moramo ovo da zaustavimo – to je priča Bišćanina Armina, koji je, zajedno sa par stotina sugrađana došao na gradski Trg. Ogorčen je, kaže, što ih nema mnogo više, jer su migranti svačiji problem. Previše smo tihi, a, očigledno, moramo da budemo mnogo glasniji, jer nemamo kud, kaže Armin.

"Ne želim da ugrožavam nikoga, ili da blatim, pa tako ni njih, ali naravno, ugroženi smo svi, u mnogim aspektima, u običnim sferama. Na primjer, oni su slobodniji od nas, kreću se kuda žele, gdje žele, kako žele," rekao je Armin Adlagić.

Arminovo mišljenje dijele i organizatori protesta, članovi Bihaćke građanske inicijative, ali i gradonačelnik. Nemaju ništa protiv migranata i skup, kažu, nije ksenofobičan. Glavni zahtjev protesta je samo jedan: skloniti migrante sa bišćanskih ulica i iz parkova, i obezbijediti im dostojanstven krov nad glavom. 

"Da se državne institucije ovako odnose spram tog problema i da se ovako odnose spram lokalne zajednice, spram grada Bihaća i Kladuše, to je zaista katastrofa," rekao je Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća 

"U ovom trenutku se u Bihaću nalazi oko šest hiljada migranata, i žena i djece. Migranti u ovom trenutku čine oko 10 odsto stanovništva grada Bihaća," rekao je Halid Dedić, predsjednik Bihaćke građanske inicijative.

Organizatori skupa slali su poruke kako na Trgu nema politike. Ipak, inicijatoru protesta, odborniku Seju Ramiću, koji je prvi na društenim mrežama pozvao sugrađane na ulice, nije bilo dozvoljeno da govori na skupu, uz obrazloženje da je to građanski protest. To je, kod pojedinih Bišćana, izazvalo gnjev.

"Hoćemo Seja, dozvolite mu. Hoćemo Seja!" skandirali su. 

Ramić se, ipak, okupljenima nije obratio. Kaže da je razlog zbog kog mu je govor zabranjen, poprilično banalan.

"Tako da sam ja tražio da se jedan od migranata obrati. Međutim, organizator skupa, iako ja stojim iza cijelog skupa, organizator je smatrao da je to neprimjeren čin, da oni nama nisu partneri, što je apsolutno van svih normi ljudskog i humanog postupanja prema tim ljudima, " rekao je Sej Ramić, odbornik Građanske stranke u Skupštini grada Bihaća

Protest je pratilo i snimalo nekoliko migranata, barem onih koji su se odvažili da izađu na gradski Trg. Kažu, ne žele ništa drugačije od okupljenih građana, jer je i njima cilj – daleka Evropa.

"Većina želi da ode. Nemamo adekvatan smještaj, ni mjesto za život. Vidjeli ste zgradu, to je ništa. Nema prozora, vrata, podova, ničega. Kada pada kuša, voda je svuda. Kako da živimo i spavamo tamo?" kaže Mohamed Ali, migrant iz Pakistana.

Protest je protekao mirno, a obezbjeđivalo ga je nekolicina policajaca. Nekoliko metara dalje, na inicijativu SBB-a, već sedam dana prikupljaju se potpisi građana, a cilj je sprovođenje referenduma gdje bi se građani pitali da li su za otvaranje migrantskog centra u Bihaću. Do sada se potpisalo oko 2500 Bišćana. 

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Величанствени вијек: Косем (12+)

    Тридесет седам година од смрти Сулејмана Величанственог започиње запањујућа прича о владарици Османског Царства Махпеyкер Кöсем Султан.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде, теме посвећене домаћим производима, узгоју воћа и поврћа, ратарству и сточарству, као и мноштво злата вриједних савјета, те приче о вриједним пољопривредницима, домаћинима, и плодовима њиховог рада.