Poljoprivrednici zabrinuti

Skakavci pustoše usjeve na Manjači

  • 06.06.2018. 19:51

Ogromni skakavci, do sada neviđeni u tolikom broju, pustoše njive i voćnjake u Stričićima i okolnim selima. Mještani kažu da im ulaze u kuće, hodaju po zidovima. Žito ne diraju, ali ako ovako nastave od voća i povrća, kažu, neće ostati ništa.

"Krompir za nekoliko dana treba da cvjeta, ali od njega više nema ni nicanja, a kamoli cvjetanja. Sve ćemo to vidjeti na kraju, a ja bih tražio pomoć od države da dođe i vidi. Bašte su potpuno uništene, to je uništeno skroz2, istakao je Nedeljko Milićević, poljoprivrednik. 
 
"Gledamo kako nam uništavaju muku što se mučimo. Ne možemo ništa. Kupimo tako gdje je manja bašta, pokupimo i bacimo, ali sutra ujutru je isto sve", istakao je Ranko Sladojević, član Savjeta mjesne zajednice Stričići. 

Mještani kažu da ovo nije prvi put da se bore sa najezdom skakavaca, ali da je ove godine gore nego ikad. Borbi za spas usjeva kraj se i ne nazire, iako traje već više od dva mjeseca. 

Štetočine pustoše sve poljoprivredne kulture. Mještani govore da ne mogu sami da se izbore sa ovim problemom, pa traže pomoć nadležnih. 

Iz Ministarstrva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede odgovaraju da je do velike pojave larvi došlo zbog izuzetno toplog proljeća i zemljišta pogodnog za razmnožavanje. U junu kada larve dobiju krila, mogu se očekivati još veće štete, ukoliko se ne nađe rješenje. Za sada imaju samo preporuku. 

"Iz navedenog razloga preporuke su da se vrši suzbijanje skakavaca sad dok su još u stadijumu larvi i ne lete, pa je lakše i obaviti suzbijanje. Pored prirodnih neprijatelja (pauci, ptice, zmije, ježevi) možemo preporučiti mehaničke mjere u kombinaciji sa hemijskim tretiranjem i tretiranje sredstvima namijenjenim za organsku proizvodnju. Od mehaničkih mjera se preporučuje sakupljanje larvi u jutarnjim satima i uništavanje istih, npr. spaljivanjem. Od organskih preparata se preporučuje rastvor koprive, bijelog luka, čili papričice i ostaloh preparata koji se korste u organskoj proizvodnji. Hemijska sredstva nisu preporučljiva, jer se radi o livadama namijenjenim za stočnu hranu", saopštili su iz ministarstva.

U Centru za razvoj poljoprivrede i sela za ovu katastrofu su prvi put čuli od ATV-a. Tvrde, izaći će na teren i procijeniti štetu. Samo požurite, poručuju sa Manjače.  

Тагови:
  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)