Istočno Sarajevo

Sjećanje na nevino stradalu djecu Srpskog Sarajeva

  • 11.03.2021. 15:55

Dan sjećanja na stradalu djecu Srpskog Sarajeva obilježen je danas u dvorištu Osnovne škole "Sveti Sava" u Istočnom Sarajevu, gdje je na spomen-obilježju ubijenoj djeci, služen parastos i položeni vijenci.

Vijence su položili srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, članovi porodica ubijene djece, gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić, direktorka Osnovne škole "Sveti Sava" Danijela Mrda, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje netalih lica Milorad Kojić.

Kojić je rekao da je ovo jedan od načina kako se treba sjećati nevino stradalih žrtava i da 121 stradalo dijete sve obavezuje na to.

- Oni nas obavezuju da ih se na ovakav način prisjećamo, da opominjemo druge da moraju da se bave kulturom sjećanja i pamćenja. Јedan od primarnih zadataka kojima se bavimo jeste da izgrađujemo institucionalnu kulturu sjećanja i pamćenja jer ne smijemo da dozvolimo da nas zaborav odnese u drugom pravcu - upozorio je Kojić.

Prema njegovim riječima, taj drugi pravac "može da bude to da ne znamo zašta su se naši očevi i djedovi borili", ili zašto su nevina djeca stradala, a to je Republika Srpska.

On je podsjetio da je Sarajevsko-romanijska regija procentualno imala najviše ubijenih civila i prpadnika Vojske i MUP-a Republike Srpske.

Kojić je upozorio i na činjenicu da u posljednje vrijeme dolaze ružne poruke iz Federacije BiH od određenih političkih struktura i krugova, a koji govore da se određene političke teme mogu jedino riješiti ratom.

- Adekvatan odgovor nije prijetnja ratom, već upravo ovo što se zove kultura sjećanja i pamćenja i ono što se zove Republike Srpska - poručio je Kojić.

Ćosić je naglasio da 121 dijete koje je stradalo od dejstva snajpera, granata i razmjene vatre govori da je na ovom prodručju srpski narod itekako stradao.

- Četiri hiljade poginuli srpskih civila i vojnika u odrbrani Srpskog Sarajeva i vjekovne dominantno srpske teritorije, nameće obavezu da čuvamo sjećanje i da našim novim generacijama prenosimo uspomenu na ovaj, ali i slične datume - naveo je Ćosić.

Ćosić je najavio da će ovih dana biti obilježeno i 25 godina od egzodusa Srba iz Sarajeva, najvećeg pomjeranja jednog naroda poslije Drugog svjetskog rata na tlu Evrope, što, kako je naveo, ne smije biti zaboravljeno i umanjeno.

On je rekao da je Istočno Sarajevo uprkos svim stradanjima postalo sredina koja je jedna od najpoželjnijih za život u Republici Srpskoj.

Govoreći o nedavnoj oslobađajućoj presudi u predmetu "Godinjak i ostali" za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i protiv ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti na prostoru Trnova, Ćosić je poručio da dok god ovakvi zločini ne budu osuđeni, neće biti ni pravde.

Mrda je ponovila da su sinonim stradanja djece u proteklom ratu učenice Osnovne škole "Sveti Sava" Nataša Učur i Milica Lalović, koje su na današnji dan 1995. godine ubijene snajperskim hicima.

- Ovo je dan kada se sa porodicama 121 stradalog djeteta na području Srpskog Sarajeva okupimo kako bismo sačuvali od zaborava svu nevino stradalu djecu u ovom djelu Republike Srpske. Težak je ovo dan. Mart je mjesec kada se sarajavski Srbi sjete svog pogroma, egzodusa - naglasila je Mrda.

Mrda je istakla da će na njegovanju sjećanja na nevino stradale žrtve u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu, u kontinuitetu raditi sve škole sa područja Sarajevsko-romanijske regije.

Rada Cvijetić, koja je u ratu izgubila 10 članova porodice, od kojih troje djece, rekla je da joj je svaka godina sve teža i teža, a tuga veća.

Obilježavanju ovog datuma prisustvovali su i poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nataša Trifković Kulašinac i Miroslav Vujičić, kao i načelnici i predstavnici opština iz sastava grada Istočnog Sarajeva, te predstavnik Ambasada Srbije u BiH.

Na današnji dan 11. marta 1995. godine, za vrijeme primirja, snajperskim hicima ubijene su učenice OŠ "Sveti Sava" Nataša Učur i Milica Lalović koje su bezbrižno igrale lastiš ispred svoje zgrade u sarajevskom naselju Grbavica koje je tada bilo pod srpskom kontrolom.

Na spisku Centra za istraživanje ratnih zločina, koji, nažalost, još nije konačan za sada se nalazi 121 ime ubijene djece Srpskog Sarajeva, a na prostoru cijele Republike Srpske stradalo ih je 475.

Do danas nema nijednog sudskog epiloga ili podignute optužnice za bilo koje ubijeno dijete u Srpskom Sarajevu.

Spomen-obilježje ubijenoj djeci sa područja Srpskog Sarajeva od 1992. do 1995. godine otkrili su 13. septembra prošle godine tadašnji predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i direktorka OŠ "Sveti Sava" Danijela Mrda.

Na spomeniku su uklesani stihovi pjesnika Gorana Vračara "Sumrak", koji su posvećeni stradaloj djeci.

Spomenik je izgrađen na inicijativu Školskog odbora i Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istično Sarajevo s ciljem njegovanja sjećanja na ubijenu djecu u Srpskom Sarajevu.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.