Bijeljina

Sistem za navodnjavanje u narednih mjesec dana

  • 04.05.2020. 19:40

Dovoljno je da poljoprivredni proizvođači samo prikopčaju crijevo na hidrant i tako će dobiti stabilan pritisak vode. Sve ovo obezbjeđeno je zahvaljujući izgradnji sistema za navodnjavanje u Donjem Crjnelovu kod Bijeljine koji će pokriti više od 500 hektara.

Sistem će u rad, kaže ministar poljoprivrede, biti pušten u narednih mjesec dana.
 
"Neće biti potrebe da uzmaju vodu iz podzemlja, koristeći pumpe na struju ili na dizel i to će sigurno da im olakša proizvodnju. Ovo je samo prvi korak, mi smo ranije najavili da planiramo u Semberiji izgraditi sisteme za navodnjavanje na preko 5.000 hektara i to ćemo uraditi u narednim godinama", rekao je Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Ministar Pašalić i gradonačelnik Bijeljine potpisali su i ugovor o proširenju ovog sistema na područje Batkovića, na površini od oko 500 hektara. 

"Iz istog kanala, iz iste crpne pumpe će se navodnjavati i obezbjeđivati voda za navodnjavanje i biće urađeno sa ovih novih 4,5 miliona KM i naših 600 iz gradske uprave i novih 500 hektara za navodnjavanje u tom dijelu. I naravno ne samo to, sve ono što je neophodno da se dovede voda. Čisti se kompletno stara Dašnica kroz Batković sve do Visoča", istakao je Mićo Mićić, gradonačelnik Bijeljine.

"Usput se završavaju na ovom kanalu i problemi koji su vezani za odbranu od poplava. Kanal bi trebao biti potpuno završen za dva mjeseca i sa jednog i sa drugog aspekta. A što se tiče navodnjavanja, planirano je da bude završeno do septembra", naglasio je Dragan Sarić, izvođač radova.

Poljoprivrednicima će ove godine biti omogućeno besplatno navodnjavanje, kako zbog  pandemije tako i zbog tačnog utvrđivanja troškova.

"Smatram da će značiti većini ljudi, naročito kada je sušni period. Sada ne znam kako će se to manifestovati kada budu kiše, ali već je sada potreba za navodnjavanjem", rekao je Dragan Živanović, poljoprivrednik iz Crnjelova. 

Vlada Republike Srpske za projekte navodnjavanja i vodoprivredne objekte u Bijeljinu ulaže oko 33 miliona KM. Uz učešće Gradske uprave, kada je riječ o sistemima za navodnjavanje, te investicije dostižu cifru i od 36 miliona KM. 

  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)