Najava vrele jeseni

Sindikati ŽRS podnijeli krivičnu prijavu protiv bivše uprave

  • 17.07.2019. 19:16

Kako su i najavili, tačno u podne, predstavnici svih šest sindikata Željeznica Srpske dobojskom tužilaštvu predali su krivičnu prijavu protiv bivše uprave. Nesavjesnim radom i štetnim ugovorima, kako tvrde, nanijeli su milionske štete preduzeću. Imena nisu naveli, tužilaštvo će ih uvjeravaju, lako provjeriti, i kako očekuju, naći materijal za optužnicu. 

„Ko su bili tadašnji članovim uprave 2012. Oni su odgovorni za nezakonite odluke iz kojih su proizašle posljednice. Željeznice su platile mlionske iznose, umjesto da taj novac usmjerimo u povećanje plate mi smo taj novac bacili,“ kaže Simo Cvjetković, Samostalni sindikat mašinovođa ŽRS. 

Smanjeni su im topli obrok i naknada za prevoz, ukinut regres. Iako su to naplatili, šteta se kažu mogla izbjeći, a odgovorni treba da budu kažnjeni, saglasni su sa željezničarima i u Konfederaciji sindikata, a nepravilnosti u tom preduzeću tvrde ima i danas. 

„Da ta stimulacija, neko dobije 30 maraka, nekome se povećava koeficijent za 70 odsto itd... Pogotovo sada uprava ŽRS pokušava da bez sindikata provede sistematizaciju radnih mjesta,“ kaže Željko Tepavčević, predsjednik Konfederacije sindikata. 

Uprava negira navode optužbe, a u potezu sindikata vide drugu pozadinu. Razgovori o povećanju su, tvrdi prvi čovjek Željeznica, zaustavljeni na zahtjev sindikata, dok se ne donese sistematzacija. I ona im je kažu dostavljena na uvid. 

„Sam dokaz da smo im dostavili na razmatranje i da želimo da još jednom zajedno s njima razmotrimo primjedbe govori da smo ih uvažili kao partnera u ovom razgovoru. Očito im ne odogvara ovakva situacija da smo nakon 10-15 godina u situaciji da redovno izmirujemo sve svoje obaveze. Prvi put smo prošli mjesec isplatili isti dan sve obaveze i prema državi i radnicima,“ kaže Zoran Ilinčić, generalni direktor ŽRS.

Planom poslovanja, za ovu godinu je predviđeno povećanje plata tvrdi Ilinčić. Prihodi su im kaže, u prvih pet mjeseci veći 11 odsto od planiranih, prevoz roba u odnosu na isti period prošle godine veći je za 35 odsto. 

Sindikalci ipak traže sastanak sa premijerom o stanju u Željeznicama. Za 7. avgust konfederacija najavljuje skup na kome će odlučiti o daljem djelovanju, a po svemu sudeći i vrelu jesen. 

Тагови: