ŽRS

Sindikati željezničara prijete protestima

  • 24.09.2018. 19:42

Idemo u proteste ako se ne udovolji našim zahtjevima - upozoravaju predstavnici šest sindikata radnika na Željeznici Srpske. Ako Vlada i uprava Željeznica Srpske ne počnu rješavati njihove zahtjeve do petka, pripremaju štrajk upozorenja.

"Tražimo, u vezi današnjeg sastanka, da se Vlada i uprava Željeznice uozbilje, da nas shvate ozbiljno, pošto imamo probleme sa kojima se suočavamo. Do petka dajemo rok. Poslije petka idemo u štrajk upozorenja, poslije štrajka upozorenja, najvjerovatnije, će biti protesti," kaže Goran Čamdžić, predsjednik Sindikata održavanja šinskih vozila.

Između ostalog, željezničari traže detalje kredita sa Svjetskom bankom i potpisivanje kolektivnog ugovora. Premijerka sindikalcima poručuje da se Vlada ne može postaviti kao arbitar, jer sve zavisi od dogovora radnika i rukovodstva. Podsjeća da je prethodnih godina u više navrata razgovarala sa željezničarima, i imala sluha za njihove zahtjeve.

"Ono što je važno za nas, za Željeznice, jeste da proces reorganizacije teče onako kako je to planirano. Da je to jedna ozbiljna reorganizacija i kad je u pitanju operativno-tehnički aspekt i kad je u pitanju finansijski aspekt i da hoćemo nakon toga da imamo preduzeće koje će da služi svojoj svrsi, a da pri tome ne bude gubitaš, nego da bude neko ko će moći održavati svoje poslove na adekvatnom nivou," rekla je Cvijanovićeva.

Na zahtjeve željezničara, stiže odgovor iz uprave. Direktor Željeznica podsjeća da nisu bili daleko od novog kolektivnog ugovora, ali je jedan od sindikata povukao svoju saglasnost. Procedura oko sredstava iz kredita Svjetske banke još uvijek traje, kaže Dragan Savanović, i poručuje da su na razgovor uvijek spremni.

"Za razgovore smo raspoloženi, međutim često se dešava da je to uvijek jedna te ista priča. I za tu istu priču sam ja spreman da ponovim, dokažem i argumentujem - ja i moji saradnici. Međutim, možda to ljudima nije dovoljno," rekao je Savanović.

Što se tiče zahtjeva za povećanje plata, Savanović ocjenjuje da nisu realni. Podsjeća da Željeznice, i pored restrukturiranja, još nisu dovele prihode i rashode u ravnotežu.