Plate veće od 50 do 200 maraka

Sindikalci izborili povećanje cijene rada za zdravstvene radnike

  • 20.09.2019. 19:20

Sindikalci su, konačno, izborili povećanje cijene rada za zdravstvene radnike sa 135 na 145 maraka. Nakon pregovora sa premijerom i resornim ministrom, dogovoreno je da će, u prosjeku, plate biti veće od 50 do 200 maraka, zavisno od koeficijenta i minulog rada. 

Nova cijena rada na snazi će biti do kraja godine, a iz Sindikata zdravstva i socijalne zaštite poručuju da će nastaviti pregovore o novim povećanjima u sljedećoj godini. 

"Ono što je naš zahtjev bio da se od prvog decembra ili najprije prvog marta ide sa povećanjem plata pet odsto, cijene rada. I da bi takođe krajem iduće godine još išlo pet odsto, kako bi bar malo ublažili odlazak zdravstvenih radnika sa ovih prostora", kaže Milenko Granulić, predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite.

"To je da se u narednom periodu sa sindikatima vrlo brzo razmotri šta je sve moguće da se uradi po pitanju poboljšanja statusa zdravstvenih radnika u RS. To je bio zahtjev sva tri sindikata", rekao je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS.

U Vladi je dogovoreno da u toku sljedeće sedmice budu nastavljeni razgovori o poboljšanju statusa zdravstvenih radnika, posebno ljekara. Sindikalci su poručili da će ovo biti posljednje linearno povećanje plata a da će, ubuduće, oni koji se trude i rade moći više i da zarade. 

"Jer se pokazalo da zakon o platama nije dobar  i da nije povoljan za zdravstvene radnike. Ono što sam rekao premijeru da zdravstevni radnici, po međunarodnim konvencijama, ne mogu imati zakon o platama mogu imati kolektivne ugovore. Svim silama ćemo nastojati da kolektivni ugovor vratimo u zdravstveni sistem", kaže Granulić.  

Granulić kaže da je Srpsku napustilo oko 400-500 članova tog sindikata, medicinskih sestara i tehničara, ali se tačan broj se ne zna, jer pojedinci odlaze odmah nakon školovanja. Osim u inostranstvo, Granulić kaže da medicinari  odlaze i u Federaciju jer tamo, kako kaže, imaju veće plaće. S druge strane, kaže, ljekari u RS odlaze iz javnog u privatni sektor dok manje od medicinskih sestara i tehničara napuštaju RS.

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм