Manji prinos 

Loš početak sezone za pčelare

19:27, 19.05.2019.
Izvor: ATV
Thumbnail
Za pčelare, godina je počela veoma loše. Zbog loših vremenskih prilika mnogi uzgajivači matica u regionu su otkazali svoje prve narudžbe, kažu u porodici Despotović. Trutovi, pričaju, ne lete ispod temperature od 20 stepeni, pa matice ne mogu imati kvalitetnu oplodnju. 

"Trenutno sad pčelinje zajednice su u stanju koje se može nazvati mobilnim za pčelara, jer se dosta roje, malo meda, dosta kiše, malo sunca. Tako da kod pčela moraš biti čim krene sunce, jer izlijeću rojevi i mobilnost je 24 sata," pojašnjava Miko Despotović, pčelar.

Mladi, ali iskusni pčelar Bojan Nešković jedan je od rijetkih stručnjaka za vještačku oplodnju matica. Ni obuka i Češkoj nije ga mogla pripremiti za ovakve vremenske uslove. 
 
"Postoje predjeli gdje je bagrem tek sada otvaran. Tako da smo imali jedan period medenja početkom cvjetanja bagrema, iako je izgledalo da će izostati potpuno. Samo par lijepih dana omogućilo nam je da imamo kakav takav unos," kaže Nešković, predsjednik Asocijacije uzgajivača matica Republike Srpske.

Kišovito vrijeme uznemirilo je pčele, zbog čega je pokrenut jak rojev nagon u cijelom regionu. A to u nekim slučajevima znači i manji prinos za pčelare. 

"Proširivali smo zajednice praznim nastavcima, praznim ramovima, davali smo im prostora, međutim šta god da smo radili, zbog lošeg vremena, velike koncentracije i snage zajednice došlo je do masovnog rojevog nagona," rekao je Nešković.

Uprkos problemima, Despotovići ne odustaju. Pčelarstvo im je, kažu, porodična tradicija. 

"Svi radimo u porodici. Začetak je od mene i supruge, a nastavljaju zetovi i unučići. Ima loza koja se produžava i svi smo tu," kaže Miko Despotović.

Šest članova porodice svakodnevno je angažovano na poslovima oko mnogobrojnih košnica. Pčelinjake imaju na tri različite lokacije, sa oko 350 pčelinjih društava.