UKC RS dva smrtna slučaja

Sezona gripa u Srpskoj: Povećava se broj zaraženih

  • 22.02.2020. 20:10

Sve veći broj građana Srpske zaražen je gripom. U Univerzitetsko-kliničkom centru Republike Srpske još dva smrtna slučaja, čime je broj preminulih od posljedica gripa ove godine porastao na šest. Prema podacima Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, u sedmoj nedjelji ove godine domovi zdravlja u Srpskoj prijavili su 7.588 akutnih respiratornih infekcija, oboljenja slična gripu 2.094, dok je broj oboljelih od teške akutne respiratorne infekcije 39. Ambulante porodične medicine prepune. Visoka temperatura, nemoć i kašalj glavni su simptomi.

"Imam kašalj strahovito. Visoka temperatura i glavobolja. Najviše glava i visoka temperatura. Kad prehlada krene, sve slabosti organizma dolaze do izražaja", kažu pacijenti.

Ljekari imaju pune ruke posla. Kako tvrde, epidemije još nema, ali iz dana u dan stiže sve više pacijenata.

"Od ukupnog broja pregledanih pacijenata, otprilike jedna trećina su gripozni. Ako vam kažem da je moja dnevna norma 30 pacijenata, a da u ovoj nedjelji nismo imali nijedan dan ispod 80, do 90 pacijenata, onda iz tog podatka možete zaključiti", izjavio je Rade Bulović, internista-doktor porodične medicine u Domu zdravlja Banjaluka.

Sezona gripa prazni i školske klupe. Sve više učenika odsustvuje sa nastave zbog gripa. Prema riječima direktora banjalučkih osnovnih škola, situacija nije alarmantna. Prosjek odsustva sa nastave u posljednjih 20 dana na području banjalučke regije je 18 posto. Ipak, u nekim školama, odjeljenja su gotovo prepolovljena zbog gripa. 

"OŠ "Branko Ćopić'' u Banjaluci – otprilike 38 posto, OŠ ''Milan Rakić'' u Karanovcu - 34 procenta i OŠ ''Ivan Goran Kovačić'' u Banjaluci -  32 posto. Dakle, neki prosjek je 18 posto", kaže Miroslav Popržen, predsjednik aktiva direktora Osnovih škola regije Banjaluka.

"U pojedinim odjeljenjima znalo se desiti da nedostaje čak i pola odjeljenja, ali generalno, kad uzmemo  za čitavu školu, nije prelazilo preko 20 posto", dodaje Dušan Mišljenović, direktor OŠ "Georgi Stojkov Rakovski".

Na pitanje da li se planira obustaviti nastava zbog sezone gripa i velikog broja izostanaka učenika, iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske poručuju da prate situaciju i da će postupiti u skladu sa instrukcijama nadležnih institucija. 

Kako bi se širenje virusa spriječilo i van bolnica, iz Instituta za javno zdravstvo izdali su preporuke stanovništvu. Napominju da posebnu pažnju treba obratiti prilikom posjete pacijentima u bolnicama, kao i osobama smještenim u ustanovama za trajni boravak.

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.