Nada Budisavljević

Sestra Jovanke Broz otkrila detalje života s Titom: Govorila mu je sve što misli

  • Izvor: Kurir
  • 25.09.2021.18:04

Životni put Jovanke Broz, supruge Josipa Broza Tita, njen dolazak na Bijeli dvor i prisilan odlazak s istog, početak, ali i krah ljubavi sa suprugom - sve su to teme koje i dan danas intrigiraju javnost i istoričare.

Šta je Jovanka Broz sve prolazila i preživjela

Ali, šta je Jovanka Broz sve prolazila i preživjela, najbolje zna njena rođena sestra Nada Budisavljević, koja je s bračnim parom živjela dugih 25 godina, piše "Kurir".

"Nakon što nas je, poslije rata, Jovanka pronašla u dva sirotišta, sestra Zora i ja smo došle u Beograd i živjele u jednoj sobi u Užičkoj 16. Mi smo znale da Jovanka radi kod Tita i to nam je bila velika čast. Ali mi nismo znale da između njih bilo šta postoji. Niti nam je ikada pričala o tome. Nije nam pričala je li imala nekog drugog momka. Ona je to čuvala za sebe. Bila je ljepotica, ali nikad se nije razmetala ni sobom niti svojom ljepotom. Ni na kraj pameti joj nije bilo da priča da joj se netko udvara ili tome slično. Ona je Zori i meni jednog dana, 1952. godine, saopštila da će se udati za Tita", ispričala je Budisavljević.

Dodala je da su njih dvije zanijemile na isti način na koji su zanijemile kad im je Jovanka rekla da im je umro brat.

"To je bilo kao da nam je saopštila da će se udati za Svetog Petra. Ili da će se udati za gospodina Boga. Jer Tito je tada bio ikona za sve nas, pa i za nju. I ja sam uvijek govorila da se ona udala za svoju ikonu. Za nas je isto tako bio ne živ čovjek - nego pojam. Ona se udala za svoju ikonu i do kraja života za nju nije postojao nitko drugi osim njega", otkrila je sestra Jovanke Broz, koja je priznala da su se ona i sestra nakon te vijesti rasplakale jer su mislile da će se morati vratiti u dječji dom.

Ispričala je i kako misli da je Jovankina odluka bila da nemaju djece.

"Najvjerovatnije je to bila njena dobrovoljna odluka da nemaju djece. Jer bi to Titu u tom trenutku moglo naškoditi. Kažem, najvjerovatnije, jer ja to ne znam. Njena žrtva je bila kompletna za njega. Ona se od samog početka stavila u službu njemu kao neko ko je posvećen, kao opatica koja se posveti svojoj religiji. Ona je amortizovala svaki udarac koji je bio namijenjen njemu. I onda je glumila da je puno jača nego što je bila. Djelovala je kao žena stijena, što se kasnije zloupotrebljavalo", ispričala je sestra.

"Tito je povremeno pričao o majci, o djetinjstvu, o Rusiji i vremenu kad je živio u Rusiji. Nikada nisam čula da je pričao o svojim bivšim ženama. U mom prisustvu Tito nikad nije pomenuo nijednu svoju bivšu ženu, ni Pelagiju, ni Hertu Has. Ni Davorjanku Paunović. Nikada ih nije pominjao, najvjerovatnije da Jovanku ne bi povrijedio. Ni Jovanka ih nije pominjala. Najvjerovatnije je znala da je Davorjanka sahranjena u kompleksu Bijelog dvora. Ali, ona se nije bavila njegovim bivšim ženama i bivšim ljubavima. To je bio dio njegove prošlosti i nju to nije interesovalo. Jovanka je bila svjesna da Tito nju voli i znala je da ona njega voli", ispričala je ona i dodala:

"Nikad ga u životu nisam čula da je povisio glas na Jovanku. U mom prisustvu se oni nikada nisu posvađali. A toliko smo vremena zajedno proveli. U mom prisustvu on nikad nije rekao ružnu riječ za nju. Mi se jesmo šalili na njen račun, nas dvoje, dok nam ona oboma ne kaže: 'E, dosta više!' Jovanka je njemu govorila sve što misli i on je to cijenio. Jer je bila jedina koja je govorila sve što misli. Drugi su vrlo rado govorili ono što bi on volio da čuje. A Jovanka je bila iskrena i vrlo direktna. Ništa nije nagovještavala, nego bi rekla šta ima da kaže. Pravo u centar. Što bi rekli: 'Serdar Mile u sridu'".