Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite

Šeranić: Za kvalitet pelena garantuje Agencija za lijekove

12:49, 11.02.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da pelene za odrasle i djecu koje je nabavio Fond zdravstevnog osiguranja imaju dozvolu Agencije za lijekove, što znači da ona garantuje za njihov kvalitet i bezbjednost.

"Tek kada se neko medicinsko sredstvo počne koristiti može se vidjeti da li stvarno zadovoljava potrebe korisnika. U ovom slučaju primjedbe su imali iz Saveza udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima (MeNeRaLi) i danas imamo sastanak kako bismo našli rješenje i obezbijedili kvalitetna medicinska sredstva i zaštitili prava naših korisnika", dodao je Šeranić. 

U vezi sa navodima poslanika PDP-a Draška Stanivukovića i pisanja pojedinih medija, koji se odnose na nabavku pelena za djecu i odrasle, Šeranić je pojasnio da se mora provjeriti kvalitet pelena da bi se one mogle povući iz upotrebe. 

Govoreći o pojavi gripa u Republici Srpskoj, Šeranić je rekao da je u prošloj sedmici broj oboljelih doživio vrhunac, te da se već u ovoj sedmici očekuje pad. 

"Institut za javno zdravstvo prati podatke o broju oboljelih i u skladu sa zakonom daje preporuke za proglašenje epidemije. U ovom trenutku nije dao preporuku za proglašenje epidemije", dodao je Šeranić. 

On je rekao da se Ministarstvu niko nije obratio sa zahtjevom za interventni uvoz lijeka protiv gripa "tamiflu", za koji se tvrdi da se ne može nabaviti, a da jeste ono bi to odobrilo. 

"Univerzitetsko klinički centar ima određene rezerve ovog lijeka za svoje pacijente, a svi komplikovani slučajevi iz cijele Republike dolaze tu", dodao je Šeranić.