Ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske

Šeranić: U pripremi novi zakon i strategija o mentalnom zdravlju

12:43, 06.02.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je da bi u toku ove godine u skupštinskoj proceduri trebalo da se nađu novi zakon o mentalnom zdravlju i prateća strategija, čija primjena će omogućiti unapređenje položaja lica sa mentalnim poremećajima.

Šeranić je tokom sastanka sa direktorom Psihijatrijske bolnice Sokolac Biljanom Renovica Cvijetić i vršiocem dužnosti direktora Zavoda za forenzičku psihijatriju Bojanom Koprivicom naglasio potrebu jače saradnje sa ovim ustanovama, te ih informisao o planiranim mjerama za stabilizaciju poslovanja svih zdravstvenih ustanova, saopšteno je danas iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite.

"Istovremeno, radićemo na legislativnom okviru koji bi nam stvorio uslove da povećamo prihodovnu stranu u zdravstvu. Pokušaćemo da nađemo modele za svaku od ustanova i očekujemo prijedloge rukovodilaca ustanova i maksimalnu odgovornost", naglasio je Šeranić.

Na sastanku je bilo riječi o aktivnostima koje su sprovedene da bi Zavod za forenzičku psihijatriju radio u punom kapacitetu i kako bi se unaprijedili uslovi liječenja u Psihijatrijskoj bolnici na Sokocu.

Šeranić je posjetio ove zdravstvene ustanove i radno-okupacione radionice.

Direktor Psihijatrijske bolnice Sokolac Biljana Renovica Cvijetić informisala je Šeranića o trenutnom poslovanju i izazovima u radu ove ustanove, dodavši da je u prošloj godini bilo zbrinuto ukupno 280 pacijenata.

Ona je naglasila potrebu razvijanja psihogerijatrije i kapaciteta za tretman bolesti zavisnosti i obezbjeđivanja kvalitetnijih uslova za liječenje mlađih pacijenata.

Cvijetićeva je upoznala Šeranića o donacijama i samostalnim investicijama koje je ova zdravstvena ustanova imala i zahvaljujući kojima je dio objekta rekonstruisan i obezbijeđena značajna oprema za rad zdravstvenih radnika.

Vršilac dužnosti direktora Zavoda za forenzičku psihijatriju Bojan Koprivica naglasio je da su u prethodnom periodu riješeni problemi uplate poreza i doprinosa i da više nema tih dugovanja, kao ni ostalih, te da Zavod posluje pozitivno.

"Zavod je jedinstvena ustanova kod nas koja, u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, pruža mogućnost smještaja i psihijatrijskog tretmana onih koji su počinili krivična djela u stanju smanjene uračunljivosti. Trenutno je u Zavodu smješteno 97 pacijenata", navodi se u saopštenju.

Koprivica je najavio da će u junu Zavod za forenzičku psihijatriju organizovati stručni forenzički susret koji će okupiti eminentne stručnjake forenzičke psihijatrije iz regiona.