Ministar zdravlja i socijalne zaštite

Šeranić: U prazničnim danima učestalije kontrole poštivanja mjera

  • 29.12.2020. 08:08

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić pozvao je građane Srpske da tokom novogodišnjih i božićnih praznika sačuvaju sebe i bližnje poštivanjem epidemioloških mjera u vezi sa virusom korona koje su već na snazi, te naglasio da će u prazničnim danima biti učestalije kontrole poštivanja tih mjera.

Šeranić je rekao da eventualno pooštravanje mjera tokom predstojećih praznika jeste izazov, te da su dobre vijesti sa terena prema kojima su građani proslavili slave u krugu porodica i u velikoj mjeri se uzorno ponašali.

On je rekao da je i radno vrijeme ugostiteljskih objekata tokom prazničnih dana ono o čemu se diskutuje na Republičkom štabu za vanredne situacije, te istakao da će veliki izazov biti i iznajmljivanje stanova na dan i vikendica.

"Srpska je i ranije pooštrila mjere kada se prije svih govorilo o porodičnim okupljanjima, a kontrolni organi su imali priliku da se uvjere kako se one sprovode", rekao je Šeranić sinoć za RTRS.

On je istakao da je u pomenutih 10 mjeseci zdravstveni sistem Srpske pretrpio veliku reorganizaciju i kako su pojedini kapaciteti bili potrebni tako su i iskorištavani, odnosno da svakom pacijentu bude obezbijeđena adekvatna zdravstvena zaštita.

"Sve su to podržavali Vlada Srpske i Fond zdravstvenog osiguranja koji su se prilagođavali i tim načinima rada, gledajući da podržimo finansijski i kroz određene projekte različitih vrsta usluga, pa smo pravili kovid ambulante i kovid bolnice i izdvojili više od 14 miliona KM na ličnu zaštitnu opremu za sav ovaj period", naveo je Šeranić.

On smatra da su zdravstvene ustanove, njihova rukovodstva i zdravstveni radnici uspješno odgovorili na sve izazove.

"Bio je ovo turbulentan period koji dokazuje da smo kontinuirano rasli i davali odgovore na pitanja koja smo imali", istakao je Šeranić.

On je dodao da je planirana postkovid rehabilitacija pacijenata rezultat rada cijelog sistema, te da se razmišlja i o projektu mentalnog zdravlja zahvaljujući saradnji sa Udruženjem psihologa.

Govoreći o vakcinaciji protiv virusa korona i o tome ko može da odluči koju će vakcinu građani primati, Šeranić je naveo da će vakcinacija biti preporučena u skladu sa zakonom.

"Ovo je vrsta vakcine koja se daje u dvije doze i koju god dobijemo biće vakcina koja je bezbjedna, efiksana i kvalitetna i sa tog aspekta ne treba da brinemo", rekao je Šeranić i naglasio da je efikasnost vakcine veća od 90, do 92 odsto, pa i više.

Тагови: