Šeranić u Mađarskoj: Vakcinacijom staviti pandemiju pod kontrolu

  • 11.05.2021. 15:51

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić sa saradnicima boravio je danas u zvaničnoj posjeti Ministarstvu ljudskih resursa Mađarske u Budimpešti, gdje je razgovarao sa ministrom Miklošom Кešlerom.

Razgovoru je prisustvovala i ambasadorka Bosne i Hercegovine u Mađarskoj Biljana Gutić-Bjelica, koja je pružila značajnu podršku u organizaciji ovog susreta.  

Razgovarajući o izazovima i dosadašnjim iskustvima kada je u pitanju epidemiološka situacija i suzbijanje širenja virusa korona, sagovornici su konstatovali da je kretanje epidemije u Republici Srpskoj i Mađarskoj bilo vrlo slično, te istakli važnost vakcinacije za njenu kontrolu. 

- Imali smo priliku da razgovaramo o procesu vakcinacije, u čemu je Mađarska daleko napredovala, usljed isporuka vakcina Sputnjik V iz Rusije i Sinofarm iz Кine. Veliku zahvalnost imamo prema Mađarskoj za pomoć koju su nam pružili, jer su jedina zemlja Evropske unije koja je odobrila korištenje ovih vakcina kroz svoju regulatornu agenciju, a njihovi sertifikati su u mnogome pomogli i nama za dodjelu rješenja o interventnom uvozu ovih vakcina u Republiku Srpsku – istakao je ministar Alen Šeranić.

Tokom sastanka naglašen je izuzetan značaj podrške koju Mađarska kontinuirano pruža Republici Srpskoj, od početka pandemije virusa korona, a ministar Šeranić izrazio je zahvalnost svom mađarskom kolegi, kao i premijeru Viktoru Orbanu i ministru inostranih poslova Mađarske Peteru Sijartu.    

Ministar Šeranić je izrazio nadu i za uspostavljanje saradnje sa Mađarskom u oblastima medicine kao što su onkologija i hirurška onkologija, kroz razmjenu iskustava i kadra, kao i za skorašnju posjetu ministra Кešlera Republici Srpskoj i nekim od njenih najznačajnijih zdravstvenih ustanova, o čemu je, takođe, razgovarano tokom sastanka. 

Тагови:
  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.