Zagraci kod Gacka

Selo u kojem se iskopava najbolji pijesak, ima najlošiji put

  • 04.05.2019. 19:50

Selo Zagraci kod Gacka skoro da je odjesečeno od svijeta. Malobrojni mještani koje smo sreli kažu da narod odlazi jer do kuća jedva da se može doći. Najveći paradoks je što se u Zagracima iskopava najbolji pjesak kojim su nasuti putevi u svim ostalim gatačkim selima.

Iako gatačke vlasti stalno ističu da ulažu u selo to sa Zagracima nije slučaj. To najbolje pokazuje i put koji više liči na kozju stazu nego na normalan put.

 “Do tamo je dobar a ovo ovamo je katastrofa. Evo vidite čovjek je ovdje probio karter, sve vam je rečeno, isparana auta. Tako dolazimo vikendom ali boga mi teško”, kaže Radojica Milović, iz Zagraca.

Obećanja da će dobiti put mještani Zagraca slušaju decenijama. Dobar put nedavno je došao do povratničkih bošnjačkih sela Ključ i Cernica ali i do separacije pijeska. Mještani Zagraca i ovog puta ostali su na cjedilu. 

 “Rečeno je na sjednici opštine da se put pravi i načelnik je rekao za Zagraca ako on misli da su Zagraca dovde ja se izvinjavam, ako misli načelnik da su Zagraca ovdje nikom ništa”, kaže Duka Milović, iz Zagraca.

Ovdje života više nema ali ima pijeska u izobilju pričaju mještani i kažu da se pjesak iz Zagraca vozi na sve strane. Mnoge njive i imanja odavno su nestali pod najezdom bagera. Za sve su krive opštinske vlasti koje ne vode računa ni o selu niti o tome ko i kako ovdje iskopava pijesak kažu mještani.

 “Zato što su se tajkuni uvalili u opštinu Gacko i goni i radi šta god ko hoće, uvijek nam obećaju da će nasuti, izvuku pijesak odu i ostave nas na cjedilu. Ja mislim pojedini ljudi da su milione i milione maraka zaradili na ovome našem jadnom i nesretnom selu i na ovom pijesku”, kaže Slavko Milović.

Selo Zagraci od magistralnog puta Bileća-Gacko udaljeno je svega sedam kilometara. Susjedna sela Ključ i Cernica osim dobrog puta dobila su i gradsku rasvjetu a moderno uređene vikendice pokazuju da se ovdje dobro živi. U Zagracima druga slika, na sve strane ruševine i omeđina a život se ne nazire.

Тагови:
  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина