Šehovac: Žene nisu odgovorne za nasilje, nego su žrtve nasilnika

  • 08.12.2020. 13:40

Načelnik Policijske uprave Istočno Sarajevo Branimir Šehovac i izvršni direktor Udruženja građana "Ženski interaktivni ruralni centar" /ŽIR/ u Istočnom Sarajevu Milena Regoje poručili su danas da žene nisu odgovorne za nasilje koje je izvršeno nad njima, nego da su nevine žrtve nasilnika, koji moraju da budu strogo sankcionisani.

Šehovac, koji je danas posjetio Udruženje građana ŽIR u Istočnom Novom Sarajevu povodom kampanje "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama", rekao je novinarima da ova posjeta potvrđuje podršku asocijaciji i šalje snažnu poruku ženama koje trpe nasilje da se policija, sa ostalim nadležnim subjektima u društvu, bori protiv te pojave.

On je naveo da je najčešći oblik nasilja nad ženama - nasilje u porodici.

"U ovoj godini od ukupno 55 krivičnih djela nasilja u porodici, u 46 slučajeva bila je riječ o nasilju nad ženama, u dva navrata žrtve su bile maloljetnice, a desilo se i jedno krivično djelo obljube maloljetnog lica ženskog pola", precizirao je Šehovac.

On je dodao da žene trpe nasilje i na poslu, od prijatelja.

Šehovac je poručio da će policija snažno da se bori protiv svih oblika nasilja nad ženama, što je već urodilo plodom, jer su mnoge žene ohrabrene da javno progovore o svojim problemima i sve češće se javljaju nadležnim institucijama.

"Osim policije, važnu ulogu u ovom procesu ima i javno tužilaštvo, centri za socijalni rad, obrazovne institucije, nevladine organizacije. Važno je znati da je svaki građanin dužan da prijavi slučaj nasilja u porodici, da bi svako ko vrši to nasilje dobio adekvatnu kaznu", naglasio je Šehovac.

Izvršni direktor Udruženja građana ŽIR Milena Regoje izrazila je zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom sa policijom.

"Sve analize pokazuju da mi još živimo u patrijarhalnom društvu i da je nasilje u porodici u svakodnevnom porastu. Što se tiče nasilja u porodici, u oko 95 odsto slučajeva žrtve su žene. Žene nisu odgovorne za nasilje. Za nasilje su isključivo kriva lica koja to i čine", rekla je Regoje.

Ona je izrazila zadovoljstvo činjenicom da se u borbu protiv nasilja nad ženama u posljednje vrijeme aktivno uključuju svi ključni akteri i nadležne institucije, što smatra veoma značajnim.

"Prva karika u tom lancu svakako je policija. Važnu ulogu igraju i domovi zdravlja, centri za socijalni rad, a od 2001. godine uključile su se i nevladine organizacije, koje nastoje da ukažu i spriječe različite oblike nasilja nad ženama", navela je Regoje.

Ona je dodala da ŽIR u pet srednjih škola sprovodi projekat prevencije nasilja u porodici, koji podržava Ambasada SAD u BiH.

Prema njenim riječima, ovo udruženje priprema sporazum za mobilnu SOS aplikaciju, u kojoj će važnu ulogu imati i policija i ŽIR, sa još 12 srodnih organizacija u BiH.

Regoje je posebno ponosna na činjenicu da je ovo udruženje uspjelo da putem izmjena Krivičnog zakonika Republike Srpske inicira da nasilje u porodici ne bude prekršaj, nego krivično djelo za koje je zaprijećena kazna za počinioce u visini od tri do pet godina zatvora.

"Sa našim partnerima pružamo i direktnu podršku žrtvama porodičnog nasilja, a poznata je naša kampanja `Ćutnja nije zlato`, koja je dala izuzetne rezultate na planu prevencije nasilja i zbrinjavanja žrtava, putem pravne i psiho-socijalne pomoći", kaže Regoje.