Vladike Grigorije i Dimitrije služili liturgiju

Sedam pozlaćenih krstova će ponovo krasiti Saborni hram

  • 04.11.2018. 19:43

Sedam pozlaćenih krstova će ponovo krasiti Saborni hram u Mostaru. Krasiće i grad na Neretvi, a tamošnjem srpskom življu daće snagu i sigurnost. 

Današnje osveštanje krstova od velikog je značaja za vaskoliki srpski narod jer je napravljen krupan korak ka konačnoj obnovi bogomolje koja je prije više od dvije decenije sravljena sa zemljom.

"Ja se sjećam trenutka kada smo izvlačili slomljeni krst ispod kamenja i to je bilo za mene potresno tada, a sada je ovo još potresnije, samo što je onda bilo jako tužno, a sada je jako radosno. I u stvari to i jeste život da tugu nekako orosimo rosom radosti", kaže vladika njemački Grigorije. 

A radost se osjetila na sve strane. Vladike njemački Grigorije i hercegovački Dimitrije služili su liturgiju u staroj mostarskoj crkvi, bilo je i krštenja a onda je litija prošla do Sabornog hrma gdje su vladike uz prisustvo brojnih vjernika osveštali krstove. 

Osim radosti i ponos se danas širio Mostarom.

Danas osveštani krstovi poklon su Rudnika i Termoelektrane Ugljevik, vjernici su skupili novac za njihovu pozlatu. Za dosadašnje radove na obnovi jedne od najvećih bogomolja na ovim prostorima utrošeno je oko 9 miliona maraka, većinu su obezbijedile Vlade Srbije i RS. Ostalo je još  posla. 

"Nemamo više zidanja sada radimo te krovopolagačke radove, radimo zanatske radove. Vrata i prozore ćemo uraditi i onda ide to ukrašavanje i uređenje partera i okoline oko hrama", kaže Radivoje Krulj, mostarski paroh. 

Saborna crkva Svete Trojice zapaljena je i minirana do temelja u junu 1992. godine. Obnova je počela 2010. Godine. Crkva je zidana kamen po kamen, potpuno isto kao što je građena i 1873. godine

Ponovno zidanje Sabornog hrama  u Mostaru završeno je prije nešto više od mjesec dana. Hercegovačko sveštenstvo se nada da će sve biti završeno najdalje za dvije godine kada eparhija Zahumsko-hercegovačka i primorska proslavlja 800 godina svog postojanja.

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.