Sedam godina nakon poplava: Kuće obnovljene, ali sjećanja ostaju

  • 15.05.2021. 19:19

"2,55 metara toliko je bilo vode i ne volim se sjećati to je bio jedan tužan i ružan dan", priča Ekrem Jaranović.

Ni nakon sedam godina, slike maja 2014. ne blijede. Kuću je obnovio iste godine, ali Ekrem se i sada čudi kako se grad brzo oporavio.

"Ne znam otkud tolika snaga enregija, ne samo ja čitava čaršija Doboj sve je to čistilo strugalo vuklo. Prizemlja i prvi spratovi svih objekata bili su pod vodom", rekao je Ekrem Jaranović, Usora,

Petra Đuranović, Filipa Višnjića, „Najgore je voda kad je išla poplavljala, ja se bojim vode“.

"Kod mene frižider je povuklo i naslonilo na zid, što je dole bilo ukislo gore što je nije, ali morala sam baciti", ističe Hana Mahmutović, Jug Bogdana.

Šteta je premašila 170 miliona. Trećina privrede nije se oporavila. Izgubljeno je 11 života. I danas je teško vjerovati da je nivo Bosne bio viši od 7 metara.

"Svakao da tada niko nije vjerovao i mogao zamisliti da taj nivo vode može biti u užem centru grada, djeca su mi otišla u vrtić", kaže Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja.

Sada na to podsjeća poneki neobnovljeni dom. Korito potoka Liješanj je dijelom sanirano. Betonska brana je uz magistralni put. Oblaci i kiša i dalje bude strah.

"Ono kiša i kad je ono nevrijem, još se osjeti onaj miris onaj ustajale ribe, strašno", dodaje Nevenka Milićević.

Sigurnost Dobojlijama donijeće uređeno korito rijeke Bosne, projekat višemilionske vrijednosti je urađen. U toku je njegova revozija.