Boris Pašalić

Savski nasip biće potpuno rekonstruisan za oko dvije godine

  • 18.01.2019. 15:57

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je danas u Bijeljini da se može očekivati da će u naredne dvije godine potpuno biti rekonstruisan savski nasip na teritoriji Republike Srpske.

Pašalić je nakon prvog radnog sastanka sa direktorom Javne ustanove "Vode Srpske" Milanom Kikićem rekao da je posebna pažnja na sastanku bila posvećena realizaciji projekta hitnih mjera zaštite od poplava, čija je vrijednost oko 100 miliona KM. 

"Do sada je realizovano oko 50 projekata, čija je vrijednost oko 60 miliona KM, i mi ćemo u narednih nekoliko godina završiti te aktivnosti, procjena je u naredne dvije godine. Tada ćemo imati potpuno rekonstruisan savski nasip, rekonstruisane crpne stanice, još neke vodotokove, odnosno obaloutvrde širom Srpske", rekao je Pašalić. 

On je naveo da se na tome neće stati i da su već u toku razgovori sa potencijalnim partnerima o nekim novim projektima. 

"Konstatovali smo da je stanje zadovoljavajuće, ali da uvijek može bolje. Moj stav je da svako iz svog ugla mora učiniti maksimum kako bismo stanje u oblasti vodoprivrede unaprijedili, prije svega kada je riječ o izgradnji obaloutvrda, te rekonstrukciji crpnih stanica", rekao je Pašalić novinarima. 

On je istakao da je na sastanku posebna pažnja posvećena problemu uređenja korita, u smislu eksploatacije šljunka, te da je zaključeno da taj sistem, iako je unaprijeđen u posljednjih godinu dana donošenjem novog pravilnika, mora biti dodatno iskontrolisan i kroz aktivnosti "Voda Srpske" i resornog ministarstva, ali posebno inspekcije koja mora više da kontroliše stanje na terenu. 

Direktor "Voda Srpske" Milan Kikić rekao je da je sa Pašalićem razgovarao o realizaciji projekata hitnih mjera zaštite od poplava, ali da ga je upoznao i o tekućim pitanjima te javne ustanove, odnosno o realizaciji tekućeg budžeta koji se, uglavnom, koristi za održavanje vodoprivrednih objekata. 

Kikić je rekao da su u 2018. godini "Vode Srpske" uspjele da sprovedu većinu planiranih aktivnosti, te da će očekuje da će i ono što je planirano za 2019. godinu takođe biti uspješno realizovano. 

Kao kapitalne projekte za 2019. godinu, Kikić je naveo rekonstrukciju savskog nasipa u opštinama Gradiška i Srbac. 
 

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник