Teslić

Savez sindikata Srpske o povećanju plata

  • 11.09.2019. 19:30

Već sutra, Savez sindikata Srpske, dostaviće Vladi dokument "Veće plate i bolji uslovi rada za ostanak radnika u Republici Srpskoj". Kažu, analizirali su položaj radnika i rast plata, ali i benefite poslodavaca.

Trenutnom situacijom nisu zadovoljni. Zbog toga očekuju da Vlada Srpske usvoji trogodišnji dokument o povećanju plata za najmanje 10 odsto godišnje.

"Bez takvog dokumenta mi ćemo imati situaicju koju imamo sada da poslodavci gube volju da pregovaraju o kolektivnim ugovorima, taj dokument je novo, nešto drugačije", istakla je Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske. 

Pred Vladu će i prijedlog programa globalnih i sektorskih mjera koje je donio Savez sindikata. 

"Te mjere smo podijelili u tri grupe, zakonodavne aktivnosti, strateške aktivnosti i socijalni dijalog", rekao je Goran Stanković, generalni sekretar Saveza sindikata Republike Srpske.

Cilj ovih aktivnosti je da se poveća najniža, ali i sektorske plate u Srpskoj kako bi radnici bili više motivisani. U Savezu sindikata kažu da poslodavci koriste sve benefite koje im država daje, ali nisu spremni da dio dobiti podijele i sa radnicima. 
 

Тагови: