Dali rok od deset dana

Sastanak šest sindikata: Željezničari traže veće plate

  • 17.07.2018. 19:10

Plate veće za 20 odsto, izmjena koeficijenata u kolektivnom ugovoru kako poslodavac ne bi izbjegao isplatu uvećanih plata - glavni su zahtjevi šest sindikata ŽRS koje su uputili na adreseu Vlade RS, ministarstva saobraćaja i Uprave Željeznica RS. 

Svima daju rok od deset dana da ih pozovu na zajednički sastanak. Sindikalci kažu da bi traženim povećanjem, plate vratili na nivo od prije deset godina, jer su im u međuvremenu smanjen regres, minuli rad, dodatak za noćni radi i rad na praznike. 

"Sve to kad se uzme, u prosjeku nekih  100 maraka mjesečno manje primanja, neko čak i više, jer ima i radnika sa većim stažom, i više. Neki prosjek je 100-nak maraka, što će reći godišnje oko 1.200 manje radnik dobija danas, željeznički, nego prije deset godina", rekao je Goran Čamdžić, predsjednik Samostalnog sindikata održavanja šinskih vozila. 

Ni Uprava, ni generalni direktor nisu upoznati o održavanju sastanka željezničkih sindikata, ni o njihovim zahtjevima, pa ih ne možemo ni komentarisati, poručuju iz Željeznica RS, ali kažu, kada ih  dobiju, na njih će i odgovoriti. 

Kada je u pitanju povećanje plata, objašnjavaju da će Željeznice Republike Srpske, svakako, kao i do sada, poštovati zakonska rješenja. Ni u Ministarstva saobraćaja i veza nisu bili rječitiji - ništa ne žele da komentarišu dok im zahtjevi zvanično ne stignu. Željezničari će, kažu sindikalci, i ovaj put da se bore za ostvarenje svojih zahtjeva. 

"Naš stav je ukoliko se ne odazovu na ovaj naš zahtejv, odnosno ukoliko nas ne pozovu da  mi preduzmemo radiaklnije mjere u odnosu na sadašnje", kaže Zlatko Marin, Samostalni sindikat transportne djelatnosti

Vlada Republike Srpske odobrila je četiri miliona maraka za Željeznice RS, koji će biti utrošen za penzionisanje 15 i otpremnine za dobrovoljni odlazak oko 100 željezničara. Iz Uprave Željeznica ranije su rekli da će pozajmica biti vraćena kada kredit Svjetske banke od 102,5 miliona maraka za restrukturisanje bude operativan. 

Objasnili su da bi se sve pravdalo Vladi RS, uz odgovarajuće potvrde o utrošku sredstava kao i kod prethodne pozajmice od 3,8 miliona, koja je, kažu uspješno realizovana i opravdana.

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:00 Народни митинг "Српска те зове", пренос

    '''Народни митинг "Српска те зове", пренос

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.