Ekstremno visoki parametri

Sarajevo najzagađeniji grad na svijetu

  • 04.12.2018. 19:42

Najzagađeniji grad na svijetu – tako regionalni i svjetski mediji ovih dana pišu o Sarajevu. Ekstremno visoki parametri koji dokazuju zagađenost vazduha natjerali su građane da ostaju u zatvorenom prostoru, a kantonalne organe da sazivaju hitne sjednice. 

Indeks kvaliteta vazduha koji je jutros izmjerila američka ambasada  iznosio je 363. Sve preko 200 može da ima izuzetno ozbiljne posljedice po zdravlje ljudi. Sistemskog rješenja nema, a najvećih zagađivača, osim pojedinih fabrika koje, kako tvrde stručnjaci, manipulišu rezultatima mjerenja i ne ulažu dovoljno u zaštitne filtere, ima na svakom koraku.

"Značajan je ugljen monoksid koji potiče od motornih vozila, značajne su čvrste čestice koje potiču iz ložišta. Ne zagađuje ugalj i drvo, nego zagađuje način loženja", kaže Aleksandar Knežević iz IMPULSIO, Pokreta za vladavinu znanja. 

Sarajevski ljekari preporučuju roditeljima da djecu ne šalju u školu dok se stanje malo ne popravi, a hroničnim bolesnicima i svim osjetljivim kategorijama da ograniče kretanje. Sarajlije su navikle na smog zimi, ali, kažu, ne sjećaju se kada je bilo ovako loše. 

"Ovo je katastrofa. 315 jedinica sinoć, znači najzagađeniji grad na svijetu", "Mi penzioneri, hronični bolesnici, stradaju u ovakvim situacijama", neke su od izjava građana Sarajeva.

Osim Sarajeva, zagađene su i Tuzla i Zenica. Banjaluka, na papiru, nije. Osim blago povišenih parametara za čestice prašine, i to ne u svim dijelovima grada, većih odstupanja od normalnog – nema.

Razlog zbog kog je slika najvećeg grada Srpske danas malo mutna je smog, koga ovih dana Banjalučani itekako udišu. Ipak,  na osnovu podataka iz Gradske uprave, kvalitet vazduha je u granicama normale.

Sarajlije su jutros pokrenule on-line peticiju za sistemsko rješenje problema, koju je već potpisalo više od šest hiljada ljudi. Kantonalna Skupština vanredno će zasijedati sutra, kada bi trebalo da budu donesene smijernice za dalje postupanje.