Vrijedna donacija

Sanitetsko vozilo i mobilni inkubator stigli u Doboj

  • 06.08.2018. 19:49

Više od stotinu novorođenčadi godišnje, prevozilo se iz dobojske bolnice u druge ustanove bez adekvatnog vozila i umijećem zaposlenih. Sada je problem transporta beba, ali i drugih pacijenata riješen. Novo savremeno vozilo hitne pomoći donirano je toj ustanovi.

"Ima inkubator koji se koristi za prevoženje malih pacijenata sa pedijatrije ili direktno iz porodilišta, ima transportabilni respirator neophodan za životno ugrožene pacijente, postoji najbolji defibrilator", istakao je Milorad Živković, direktor JU Bolnica "Sveti apostol Luka" Doboj.

Tu je i ostala medicinska oprema. Posebni stolovi za fiksiranje pacijenta i sve što je potrebno da bi se priužila hitna medicinska pomoć

"Dobojska bolnica mislim da sada ima jedno od najbolje opremljenih sanitetskih vozila u regionu, ali bi bio sretan da se ovo vozilo što manje koristi da bude što više ovde parkirano", istakao je Dragan Bogdanić, minstar zdravlja i socijalne zaštite u Vladi Republike Srpske. 

Donacija je vrijedna 200 hiljada maraka. Rezultat je saradnje dobojskog i njemačkog Rotary kluba. 

"Odlučujuće je bilo da su oba kluba to željela ,da su veliku želju imali da to ispune. Godinu i po je bilo potrebno da se prikupe sredstva i dostavi vozilo", istakao je 
Horst Ran, Rotary klub Hasfurt Njemačka. 

"Mi smo se u Doboju obavezali da ćemo prikupiti sredstva za moblini inkubator, a naši prijatelji su sakupili i donirali sredstva za nabavku novog vozila sa pratećom opremom", istakao je Nenad Stojaković, Rotary klub Doboj. 

Zdravstvene ustanove Srpske su dobro opremljene sanitetskim vozilima, kažu u resornom ministarstvu. Neka su oni donirali, a nabavljale su ih i lokalne zajednice. Na raspolaganju osiguranicima Srpske je i sanitetski helikopter.

Тагови: