Milija Radović

Sanacija opasnih mjesta na putevima u narednoj godini

  • 29.12.2018. 11:22

U Republici Srpskoj imamo više putnih pravaca na kojima su saobraćajne nesreće učestalije, a to su Banjaluka-Prijedor, Prijedor-Kozarska Dubica, Ljubogošta-Pale, Klašnice-Prnjavor, upozorava direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Milija Radović.

Radović je upozorio da nivo bezbjednosti saobraćaja nije zadovoljavajući i da ga je potrebno unaprijediti, jer je na putevima u Srpskoj do decembra ove godine poginulo 112 lica, a u istom periodu lani 98.

"Kritični mjesec bio je avgust, kada su poginula 24 lica, ali i jul. Sigurno je da moramo dodatno raditi da bi bezbjednost u saobraćaju bila poboljšana" naglasio je on.

Radović smatra da je dobro što su identifikovana opasna mjesta na putevima u Srpskoj.

"Vjerujem da će sancija opasnih mjesta početi naredne godine. Izvršena je analiza i date su preporuke s ciljem rješavanja problema", napominje Radović.

On ocjenjuje da je dobro što je Vlada Republike Srpske izdvojila dio sredstava za sanaciju opasnih puteva.

"U narednoj godini očekujemo da će započeti sanacija kako bi bili otklonjeni nedostaci. Time bi bio smanjen rizik za vozače i broj saobraćajnih nesreća - kaže Radović.

Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo saobraćaja i veza, Agencija za bezbjednost saobraćaja i Auto-moto savez Republike Srpske preventivnim kampanjama pokušavaju da unaprijede bezbjednost u saobraćaju.

"Intenzivno sprovodimo kampanje koje se odnose na vezivanje pojasa, kontrolu brzine motornih vozila, alkohola u krvi, ali i ostale aktivnosti značajne za podizanje nivoa bezbjednosti u saobraćaju", podsjeća Radović.

Kaze da je potrebno otkloniti i ostale nedostatke koji su uočeni na putevima, a prevashodno unaprijediti kvalitet saobraćajnica.

"U Srpskoj imamo više putnih pravaca na kojima su saobraćajne nesreće učestalije, a to su Banjaluka-Prijedor, Prijedor-Kozarska Dubica, Ljubogošta-Pale, Klašnice-Prnjavor. U narednom periodu moramo učiniti sve da i ovi putni pravci postanu bezbjedniji", naveo je Radović.

Napominje da je posebna pažnja u ovoj godini bila usmjerena na zaštitu djece u saobraćaju.
 

Тагови: