Sabiraju se štete od poplava

Sana u Prijedoru konstantno opada

  • 16.05.2019. 19:22

Sana u Prijedoru konstantno opada, a voda se povlači iz skoro svih poplavljenih naselja. Vode još ima u većini objekata u Gomjenici i Raškovcu, pa je vanredno stanje i dalje na snazi. Tamo gdje se voda povukla, ostao je mulj i prljavština.

Opadanje nivoa Sane dovelo je do povlačenja vode iz poplavljenih područja. Sada najviše problema stvaraju podzemne vode. Najviše problema je u Gomjenici gdje i dalje ima najviše poplavljenih objekata. 

Dok je nekima voda još u dvorištima, drugi čiste haos koji je napravila. Na nogama su od ranog jutra i Uskići. Veći dio namještaja je uništen, a u kuću se, pričaju, uselila vlaga. 

"Ovo je teže od 2014. Nema.. ovaj. Jutros sam ja u pet počeo čistiti. Još nije gotovo treba čistiti još dva sata. Sigurno", istakao je Tajib Uskić. 

Dušan Bjelajac, iz naselja Tukovi, prije dva dana u kuću je ulazio u ribarskim čizmama. Danas, Sane ima samo u bašti koja je uništena. U kući je ostavila blato, i tragove na zidovima. 

"Unijela je i mulj i sve je pokvasila i uništila. I povlačila se noćas u noć. Ja sam čistio u kihinji sam digao tepihe. Naložio sam vatru, tako da mogu, sve je mokro i sve sam prebrisao. Tako da sam ložio vatru i sjedio, šta da vam kažem", rekao je Dušan Bjelajac. 

I danas su na nogama pripadnici civilne zaštite i vatrogasci. Ispumpavaju vodu iz kuća i drugih objekata, a komunalna služba već je počela čišćenje terena. Radi se i na sanaciji prekinutih puteva. 

"Naše službe za zaštitu i spašavanje još uvijek funkcionišu po zaključcima štaba za vanredne situacije. U toku dana su date naredbe našoj teritorijalnoj jedinici da pristupi ispumpavanju vode iz stambenih objekata i poslovnih. Takođe iz depresivnih zona, zona depresije gdje je došlo do zadravanja plavne vode", istakao je Dušan Vranješ, šef Odsjeka civilne zaštite Prijedora. 

Đaci će od sutra u školu, ali vanredno stanje ostaje na snazi sve dok vremenske prilike ne budu bolje, kaže prvi čovjek grada, Milenko Đaković. 

"Olovno nebo koje je iznad nas još ne garantuje da će sa sigurnošću biti bez padavina. A naše iskustvo je bilo prvi dan od poplava da u roku od tri sata od početka kiša je došlo do izlijevanja vode u našem izbjegličkom naselju Vrbice. Tako da još uvijek se nismo odlučili da ukinemo vanredno stanje", rekao je Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora.  

Narednih dana biće formirane i komisije za procjenu štete. Štete je bilo i u Novom Gradu gdje je sinoć, nakon što je vodostaj Une opao, ukinuto vanredno stanje. 

U Novom Gradu prethodnih dana probleme su pravili i bujični potoci, a nakon toga nadošle Una i Sana. Nakon što je ukinuto vanredno stanje, počelo se sa sanacijom štete. 

Štete koje su napravile poplave, tek će se zbrajati, kaže predsjednik Vlade Republike Srpske. Vlada će pomoći u saniranju štete novcem iz Fonda solidarnosti, kaže Radovan Višković. 

"Što se tiče procjena šteta, nemamo još nikakve podatke. To radem komisije za procjenu šteta lokalnih zajednica. Mnoge lokalne zajednice još nisu formirale komisije i ne mogu da krenu sa procjenom štete jer ima još domaćinstava koja su još poplavljena. Zanči čeka se da se ova situacija sanira. Ja sam juče rekao posjećujući lokalne zajednice koje su poplavljene, da će Vlada učestvovati u saniranju tih šteta", rekao je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.  

Vanredno stanje ukunuto je i u Kostajnici. Iz odsjeka Civilne zaštite Kozarske Dubice, potvdili su da prema mjerenjima, vodostaj Une u Kozarskoj Dubici opada tri centimentra na sat vremena. 

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм