Prijedor

Sana napravila haos u nekoliko naselja: Proglašena vanredna situacija

  • 14.05.2019. 19:10

Vanredno stanje je u Prijedoru, rijeka Sana napravila je haos u nekoliko naselja. Poplavljeno je oko 200 objekata u Tukovima, Brezečanima, Gomjenici, Raškovcu i Biščanima. Voda je popriječila prolaz i kroz nekoliko ulica, kojim se može samo čamcima.  

Dušan Bjelajac iz Tukova, u kuću može samo u ribarskim čizmama. Sana mu je, priča, još prije pet godina ulila strah u kosti. I ovaj put, kaže, samo nebo može pomoći.

"Još je stanje gore. Evo je ona stalno nadolazi i već je ušla u hodnik i ulazi u kuću. Stanje je neizvjesno, ne znam.. ako bude ovako biće gore nego 2014.", kaže Dušan.

Abdićima je voda stigla do dvorišne kapije,  pa svako malo izlaze da vide hoće li i do kućnog praga. Neki su se zatvorili u kuće, neki odlaze, i mi ćemo ako voda zaprijeti priča Smajil Abdić. 

"Štete će biti ogromne. Sve će poništiti ova voda. Tu bi se moglo nešto uraditi, ali tu se godinama ne radi ništa. Može se nasip staviti", kaže Smajil.

Radomir Munjiza iz Gomjenice iz kuće se iselio za manje od 15 minuta. Voda je, priča, brzo prodrla, i nije bilo vremena za čekanje.

"Pa loše, poplavilo je sve. Ja mislim da je ušla i u garažu. A šta je napravila, ne znam. A ovdje sam pod naponom, bila žurba.. struja uključena. Šta će biti ne znam", kaže Munjiza.

Od juče su na nogama pripadnici Civilne zaštite, vatrogasci i volonteri.  40 momaka iz Omladinske brigade Prijedor  nisu spavali. I danas imaju pune ruke posla. 

"Juče u Vrbicama smo uspjeli dva nasipa uraditi i bila su efikasna. Voda se nije izlila. To smo provjeravali. A ovdje u Tukovima nije baš zadovoljavajuće stanje. Kao ni u Raškovcu", kaže Radovan Đaković, Omladniska brigada Prijedor. 

Prijedorčani cijeli dan gledaju u nebo i Sanu kako konstantno raste, i strahuju od novih padavina.

U nebo gleda i prvi čovjek grada. Ukoliko ne bude novih padavima, kaže Milenko Đaković, Sana će početi da opada.  

"Podaci trenutno o vodostajima i padavinama govore da će on da se zaustavlja iako je u Prijedoru on još u blagom porastu. Ali se iskreno nadamo da će vrijeme poslužiti i da će oblaci se razbiti i da neće biti novih padavina. A to bi značilo zaustalvjanje rasta vodostaja i početak pada ka sutrašnjem danu", kaže Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora. 

Zbog vanredne situacije, đaci neće ni sutra u škole. Sana raste i u Novom Gradu, gdje su juče bujični potoci napravili pravu pometnju. Raste i Una, a na sve kritične tačke postavljne su vreće sa pijeskom. Povlače se zato Japra i Vojskova. 

U Kostajnici su jutros proglašene vanredne mjere odbrane od poplava, kada je nivo rijeke Une porastao na 400 centimetara. Rijeka Strigova koja se juče izlila u mjestu Mrakodol i poplavila usjeve, polako se povlači.

Тагови:
  • 07:00 АТВ јутро

    АТВ јутро

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија