Trovanje hranom

Salmonela u Tesliću: Jedan uzorak neispravan

  • 15.08.2019. 19:23

Od tri ispitana uzorka majoneze iz lokalne pekare u Tesliću, jedan je neispravan, potvrđeno je za ATV u dobojskom regionalnom centru Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

U namazu je bilo bakterija i plijesni. Na testu nije prošao ni popularni sendvič sa piletinom, a i jedna od nekoliko tacni na kojima su izloženi sendviči, nije bila čista. 

"Sendvič sa piletinom uzrok neispravnosti su: enterobakterije i aerobne mezofilne bakterije, od šest briseva radnih površina neispravan je jedan uzorak, tacna na kojoj je bio sendvič sa piletinom", stoji u saopštenju Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Regionalni centar Doboj. 

Teslićani koji su se otrovali hranom iz lokalne pekare najčešće su i navodili da su jeli sendvič sa piletinom i majonez. Svi koji su zbog trovanja hospitalizovani oporavili su se i pušteni su na kućno liječenje, bez većih komplikacija, kažu ljekari. 

"U ponedjeljak je izvršen otpust svih pacijenata koji su ležali na infektivnom odjeljenju Opšte bolnice Doboj, u petak su otpuštena dva pacijenta, a u ponedjeljak 12 pacijenata. A, dva pacijenta koja su ležala na infektivnoj klinici u Banjaluci, oni su otpušteni već u četvrtak prošle sedmice", istakao je Stojan Smiljanić, šef Higijensko-epidemiološke službe DZ "Sveti Sava", Teslić. 

Epidemiološka situacija na području Teslića je trenutno stabilna, kažu u lokalnom Domu zdravlja. Početkom mjeseca nije izgledalo tako jer su imali oko 50 pacijenata koji su se otrovali hranom. 

"Problematična je bila majoneza, sendviči sa piletinom i majonezom, pice sa majonezom. Već u srijedu povučene su hranljive namirnice i zabranjena je prodaja majoneze. S obzirom da smo u petak, 9. avgusta, dobili prvu potvrdu mikrobiološkog nalaza stolice, proglasili smo epidemiju salmonele. Tada je inspektor naložio zatvaranje te pekare", naglasio je Stojan Smiljanić, šef Higijensko-epidemiološke službe DZ "Sveti Sava", Teslić. 

Kod sedam pacijenata koji su ležali u dobojskoj bolnici potvrđena je salmonela u mikrobiološkom nalazu stolice, a stigla je i jedna takva potvrda za pacijenta koji je ležao u banjalučkoj bolnici. Sutra bi trebalo da budu poznati i rezultati nalaza još 20 otrovanih. 

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.