Ministarstvo poljoprivrede

Sadržaj teških metala kod HE "Bočac" u normiranim granicama

  • 29.05.2019. 17:19

Rezultati analize uzoraka vode iz rijeke Vrbas kod Hidroelektrane "Bočac" pokazali su da su potvrđeni prvobitni nalazi da je na toj lokaciji riječ o otpuštanju algi, te da je sadržaj rastvorenih teških metala u granicama normiranim za kvalitet površinskih voda, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske.

"Prvi dostupni rezultati analiza uzetih uzoraka koji su nam dostavljeni od ovlaštene laboratorije Instituta za vode Bijeljina potvrđuju preliminarne procjene da su promjene u akumulaciji Bočac uzrokovane povećanim brojem algi. Sadržaj rastvorenih teških metala su u granicama normiranim za kvalitet vode površinskih voda", navode iz Javne ustanove "Vode Srpske". 

Rezultati analize ostalih parametara biće dostupni u zavisnosti od potrebnog vremena određenog zahtjevima korištene metode, o čemu će javnost biti blagovremeno informisana. 

Za potrebe uzorkovanja i analiza, "Vode Srpske" su angažovale laboratoriju Instituta za vode iz Bijeljine koju je ovlastilo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske u skladu sa odgovarajućim propisom i akreditovana je u skladu sa BAS EN ISO/IEC 17025. 

Uzorci vode su uzeti na mjestu uočenih promjena u akumulaciji Bočac, ali i na vodotokovima koji se ulivaju u akumulaciju - Ugar i Crna rijeka, navode iz "Voda Srpske". 

Javna ustanova "Vode Srpske" je još 25. maja, dan nakon što je uočena promjena, obavijestila javnost da je riječ o poznatom fenomenu koji se javlja sezonski svake godine kao posljedica bioloških procesa, što su nedvosmisleno pokazali i rezultati analize obavljene u Institutu za vode. 

Iz "Voda Srpske" dodaju da su predstavnici ove javne ustanove, zajedno sa timom laboratorije Instituta za vode juče na ovoj lokaciji mjerili sljedeće parametre: temperaturu vode, rastvoreni kiseonik, procenat zasićenja vode kiseonikom, elektroprovodljivost, koncentraciju vodonikovih jona i providnost vode (mjerena seki-diskom). Radi utvrđivanja pojave temperaturne stratifikacije u akumulaciji, mjerenje temperature i elektroprovodljivosti je vršeno po vertikali vodenog stuba. 

Na profilu u akumulaciji Bočac uzeti su uzorci za opšte hemijske i fizičko- hemijske parametre, te biološke elemente kvaliteta. 

Kompletnu informaciju mediji mogu preuzeti na sajtu "Voda Srpske" zajedno sa nalazima laboratorije o uzetim uzorcima vode u jezeru Bočac, Crnoj Rijeci i Ugru. 

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.