Sa Vučićem o dešavanja u BiH i pridruživanju Srpske "Otvorenom Balkanu"

  • Извор: СРНА
  • 01.08.2021. 09:27

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će rukovodstvo Republike Srpske na predstojećem sastanku u Beogradu upoznati predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o posljednjim dešavanjima u BiH i Srpskoj, kao i o mogućnosti da se Republika Srpska približi inicijativi "mini-Šengen", odnosno "otvoreni Balkan".

"Bez obzira da li muslimani hoće ili neće, moramo da vidimo na koji način možemo da se približimo ovoj regionalnoj inicijativi", rekao je Dodik za "Večernje novosti".

On je naglasio da zbog Sarajeva i muslimana koji su odbili da BiH bude dio ove inicijative Republika Srpska sada trpi štetu i kamioni stoje na Drini satima, umjesto da brzo prolaze.

"To je efekat politike Sarajeva i muslimanskog odnosa prema Srbiji. Srbi u BiH su od te iste BiH dobili samo štetu, muku, patnju i nametnuta rješenja. Zato treba čestitati Vučiću i ostalim liderima koji su uspostavili novi sistem funkcionisanja na Balkanu", rekao je Dodik.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ranije je najavio da će 4. avgusta u Beogradu primiti najviše zvaničnike Republike Srpske i s njima razmotriti aktuelnu situaciju u BiH, koja se usložila nakon što je odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Incko nametnuo dopunu Krivičnog zakona BiH "o zabrani negiranja genocida".