Božo Petrović

Sa samo pet godina gledao je smrti u oči, u Jasenovcu preživio najveće strahote

  • 04.07.2020. 19:47

Sa samo pet godina gledao je smrti u oči, odveden je s majkom u logor Jasenovac i tamo preživio najveće strahote. Otac, dva strica i njihove cijele porodice, niko se nije vratio iz rata, tako svoju priču započinje Božo Petrović iz Knežpolja. Ono što je tamo vidio, nikada neće zaboraviti. 

Po povratku dočekalo ga je zgarište, ostao je bez igdje i čega. Priča, Kozarska Dubica i dan danas trpi posljedice od tog vremena.

“20 godina nijedan vojnik nije registrovan da je otišao u vojsku. Muškog djeteta nije bilo 20 godina. Pa naša opština ni dan danas nije dostigla broj stanovništva koje je imala prije II svjetskog rata. Kada smo se vratili poslije '44. godine, ništa nismo našli u selu. Sve su to neprijatelji spalili do kraja, tako da sam ja kao ratno siroče odrastao u domu siročadi", kaže Petrović.

U narodu živi priča o Kozari koja je nesumnjivo simbol borbe za slobodu protiv fašista i simbol borbe za nacionalno oslobođenje, jer su Srbi ovdje živjeli i preživjeli, poruka je srpskog člana Predsjedništva BiH. Potomci onih koji su ubijali nedužni narod na Kozari pokušavaju da prekroje istoriju, govore kako se nešto drugo dešavalo ovdje, to se ne smije dozvoliti, poručuje Milorad Dodik.

"Istina je da je ovdje 3.500 partizana branilo zbjeg od 65.000 ljudi, civila, žena, djece i staraca koje je napalo 45.000 raznih formacija ustaša i Nijemaca i da je ovdje tokom II svjetskog rata poginulo 9.500 boraca i preko 45.000 civila", kaže Dodik. 

Da Republika Srpska kao društvo funkcioniše na tekovinama svega onoga što je dala Kozara, ali i mnoga druga mjesta širom Srpske koja su pokazala svoje dobro “lice” i uvijek bila na pravoj strani istorije, poruka je predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović.

"Stradalništvo koje je vezano za ovaj kraj svakako izaziva duboko poštovanje, ali i neke druge stvari, a to znači opomenu da moramo graditi svoju budućnost, poštovati svoju prošlost i zasnivati našu budućnost na svim tim tekovinama, na svim tim vrijednostima i uvijek jačati institucije Republike Srpske, zato što su one garancija jake Republike Srpske", kaže Željka Cvijanović.

Kozara je simbol otpora, stradanja i borbe srpskog naroda za opstanak, čulo se na Mrakovici. Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Srbije kaže da je srpski narod u 18, 19. i 20. vijeku dao mnogo žrtava u borbi za slobodu, a protiv svih onih koji su željeli da Srbi nestanu na ovim prostorima. 

"Kada govore o tome da smo mi genocidni, naprotiv, genocid je izvršen nad srpskim narodom, srpski narod je najviše stradao na ovim prostorima i svi su drugi dužni da poštuju srpske žrtve", kaže Zoran Antić, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Srbije.

Kaže Antić i da će se Vlada Srbije truditi da zajedno sa Vladom Srpske na svim mogućim mjestima, na svakom kamenu, obilježi stradanje bilo kog srpskog borca, civila i nedužnog lica koje je dalo svoj život. Današnjem obilježavanju 78 godina od Bitke na Kozari prisustvovao je ograničen broj zvanica u skladu s epidemiološkim mjerama.