Jedina osnovna škola u Tesliću koja nije ugasila ovaj predmet

Sa lakoćom usvajaju zvanje: Đaci u tesličkom selu uče ruski jezik

  • 08.04.2019. 17:09

Đaci u Vitkovcima uče ruski jezik. U tom teslićkom selu ruski su učili i njihovi roditelji. Ponosni su na činjenicu da su jedina osnovna škola u Tesliću koja ovaj predmet nije ugasila. 

Osnovci znanje sa lakoćom usvajaju. Da je to zaista tako potvrdila je i Jelena Đekić, učenica koja će se plasirala na Republičko takmičenje iz ruskog jezika. 

"Ruski učim već četiri godine i na čine se teškim jer je dosta sličan srpskom jeziku. Drago mi je što učim ruski", kaže Jelena.

Nastavnica ruskog Aleksandra Savković pred kameru nije htjela. Za razgovor su bili raspoloženi učitelji sa najdužim radnim stažom u toj seoskoj školi. O ruskom pričaju sa ljubavlju. Kažu da će učenicima sigurno biti od koristi. 

"U našoj školi se njeguje učenje ruskog jezika kao drugi strani jezik. Ja sam kao đak učila ruski jezik i zadovoljstvo mi je da se u našoj školi nastavila tradicija učenja ruskog jezika. Znanje ruskog je veoma važno u daljem obrazovanju naših učenika. Pogotovo koji se opredjele za fakultete i u medicini", kaže Dragana Spasojević, učiteljica u Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“, Vitkovci.

Od osnivanja škole u Vitkovcima đaci uče ruski jezik. U Tesliću ne manjka profesora ruskog, pa se nastava stručno odvija. 

"Roditelji su zadovoljni, djeca su zadovoljna. Očekujemo da će se ruski i dalje izučavati, nemamo razloga da nešto mijenjamo. Značaj je sigurno veliki moramo shvatiti da se mi nalazimo u Republici Srpskoj koja je definitivno povezana i ima dobre odnose sa Rusijom. To su bliski narodi. Možda preko ambasade i mi možemo nešto priuštiti ovoj djeci", kaže Vanja Subašić, direktor Osnovne škole „Vuk Karadžić“.

Na području dobojske regije, priča direktor škole u Vikovcima, ruski jezik osim u njihovoj, izučava se u još dvije osnovne škole. Riječ o školama u Brodu i Stanarima. 

Тагови: